lördag 29 oktober 2011

Källare, Bäckaryd

Bilder från den lilla, men fantastiska källaren i Bäckaryd. En källare med inbyggd sprithylla!

   
   
   

lördag 15 oktober 2011

Västindien vid Viskan

För några år sedan såg jag platsen Västindien nämnd i någon husförhörslängd från Borås, men hade då inte en aning om vart detta skulle ha legat. Någon gång i vintras hade Borås Tidning en artikel om industriområdet Simonsland som nu ska göras om till textilmuseum, textilhögskola m.m.
I artikeln berättades att Västindien var en del av det område vi idag kallar Simonsland.
Tanken var att Västindien skulle bli en del av detta nya textila centrum, men efter undersökningar framkom att huset var alltför "inpregnerat" av olika gifter, bl.a. asbest och kvicksilver, för att kunna renoveras och sparas.

När jag skriver detta i början av oktober år 2011 har grävskopan precis tagit sitt första bett av Västindien...

När husets historia tager sin början är oklart. Ada Damm berättar dock i sin bok "Borås och Sjuhäradsbygden" att Västindien i mitten av 1800-talet var en "liten, rödmålad byggnad".
                Sedermera byggdes det stenhus som fram till oktober 2011 legat ungefär mittemot gamla järnvägsstationen Borås Övre.
  

Trots att en stor del av området varit fabriksområde har det faktiskt bott en ganska stor skara människor där.  Mellan åren 1830 till 1910 har ca 400 människor bott på Västindien. Drygt hälften av dessa har varit i arbetsför ålder, och de allra flesta har troligen arbetet på någon av alla fabriker i området. Troligtvis fick även deras barn tidigt hjälpa till i arbetet vid fabrikerna.  I de fabriksårsberättelser som finns sparade för Borås stad finns en kolumn för "arbetare under 18 år".

måndag 3 oktober 2011

Talis Qualis

Vem i hela världen döper sin son till Talis Qualis? Och vad betyder det?

År 1891 föds iallafall pojken som döps till Talis Qualis Sixten Rydén. Fadern heter Johan Rydén och modern Hulda Amalia Andersson. Pojken föds i Västerlanda men familjen flyttar sedermera till Borås där fadern Johan blir maskinarbetare.

Talis Qualis betyder såvitt jag förstått det hela rätt: "Som det är". Men varför döpa sin son till "Som det är"?

Kanske togs namnet efter skalden, författaren och journalisten C.V.A. Strandberg (1818-1877) som använde sig av pseudonymen Talis Qvalis. C.V.A. Strandberg skrev bl.a. Kungssången (Ur svenska hjärtans djup...). I övrigt verkar han ha varit mycket revolutionär och skrev ett flertal sånger och dikter som manade till krig, främst mot grannen Ryssland. Kanske var denne man populär i det Rydénska hemmet och även den som gav dem idén till sonens underliga namn? Vem vet...