lördag 6 april 2013

Hörningssjöns mangroveträsk

Vid en vårligt besök hos släktingar i Råby-Rekarne bestämde jag och min mor oss för att ta en löptur till den närbelägna Hörningssjön. Hörningssjön är en av alla de närbelägna sjöar som inte finns längre. Som dikades ut under 1800-talet bl.a. för att skapa mer odlingsbar mark.

Jag har passerat över ett flertal sänkta sjöar i omgivningen, bl.a. Långsjön och Apalsjön och det har inte inneburit några större problem. Sänkningen av Apalsjön visade sig faktiskt vara ett riktigt lyckokast; en stor del av sjöbottnen är idag gräsmatteodling.
Vad gäller sänkningen av Hörningssjön så verkar det tyvärr inte ha gått lika bra.

Hörningssjön till vänster tillsammans med sjöarna Mellansjön, Skogasjön och
Lillhatrasjön som alla sänktes vid samma tillfälle. Karta från år 1857.
 
Redan precis efter sjösäkningen i mitten av 1860-talet berättar de olika skifteskartorna från byarna Albro, Magla, Vallby, Skravsta och Lilla Frönäs om ”starrvall”, ”kärrvall”, ”dy på lerbotten”, ”sjödy till okändt djup”, ”fräkenslog” m.m.

En karta från år 1866 över den del av den sänkta sjön som skulle tillfalla Magla by berättar att större delen av marken som delades upp bestod av ”wattendränkt trakt” samt starr och fräken. Endast mindre delar av Magla bys andel av före detta Hörningssjön bestod av starrvall och timotejvall.

Häradskartan från slutet av 1800-talet visar att all den mark som vanns
vid sjösänkningen nu åter är våtmark. Troligen användes dock vissa delar
ännu som slåttermark i någon form.
  
 Hörningssjön av idag
 
 
 
 
 
 
Löpturen över Hörningssjön var nog så nära mangroveträsk och moskiter som jag någonsin kommer att komma. Jag tippar på att min mor aldrig någonsin mer kommer att följa med mig på en joggingtur över en sänkt sjö…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar