tisdag 19 april 2011

Once upon a time... fanns det ett litet sommarstugeområde

I en sluttning ned mot en större sjö utanför Borås ligger ett litet sommarstuguområde på knappt tio stycken små sommarstugor. Här var säkerligen fantastisk utsikt när husen byggdes. Men det var för kanske 50-60 år sedan och idag ligger sommarstugorna mitt inne i en risig storskog. Nästan alla stugorna är övergivna och förfallna. Inga vägar leder fram till de små husen, enbart mindre skogsstigar.






Visst är det fantastiska färgkulörer på dassdörrn?



.

söndag 10 april 2011

Livländarna vid Långsjön

I det som kallades Sjöstugan i Råby bodde i slutet av 1800-talet de två livländarna Matths Michaelsson och Thomas Mattson. Matts var född år 1816 och Thomas år 1800. Matts uppges ha varit torpare och Thomas hans dräng. Både anges har varit födda i "Regs socken, Lifland". Reg torde väl vara detsamma som Riga.

Hur de både hamnade i Sverige och av vilken orsak är oklart. Matths flyttade till Sjöstugan år 1857 från Bånkestad där han tjänt som dräng under ett år. Vart han kom ifrån innan dess är inte angivet. Även Thomas kom 1857 till Sjöstugan, men tyvärr har texten i husförhörslängderna bleknat så att det inte går att se varifrån han då kommer. Livland lydde under denna tid under Ryssland.

Sjöstugan fick sitt namn av att det tidigare låg i kanten av Långsjön. Enligt en karta från år 1865 är sjön
redan då utdikad och har istället blivit en del av torpets ängsmark.

Efter att Thomas avlidit år 1880 och Matts år 1882 revs torpet och flyttades till Ängsberg i Råby.