lördag 7 januari 2012

Brev från kriget

Min farfar Artur och farmor Inga-Lisa träffades precis före 2:a världskriget. Större delen av kriget tillbringade Artur bl.a. vid gränsen till Norge. Under alla dessa år skickade de båda hundratals, ja kanske tusentals med brev till varann. Breven berättar både om livet i fält för Artur samt livet på hemmaplan för Inga-Lisa.

Här kommer några utdrag ur några (ganska många) av breven. Här finns även fler brevskrivare med såsom Arturs bröder Gustav, Edvard och Einar samt hans mor och far, Alma och David. Erik Andersson är en kamrat till Artur. Gösta är Inga-Lisas bror och Irma Söderberg är en vännina.

Artur Vpl. 494 Carlsson 12/9 1937, Strängnäs
”Kära” Inga-Lisa!
Det är ju hela fjorton dar sedan vi träffades, så det är väl inte för mycket med ett brev just nu. Nu har jag ju varit här så länge att man börgar känna sej hemmastadd. Jag har blivit en aning förkyld, annars så mår jag finfint, fast nog käns det trist när man inte har träffat dej på så länge. Jag har längtat efter dej varenda dag hoppas att dina tankar har varit hos mej också. På söndagen var jag med på tävlingarna i Valla, men vi åkte inte vägen över Flen, varför jag ej blev i tillfälle hälsa till din syster. Igår kom vi hem från en nattövning som började på fredagsmårron så du förstår att man känner sej lite vissen. Annars så har vi det riktigt bra här, inte
klagar jag åtminstone. Om söndag reser vi på manöver till Uppland över fem dagar. Du kanske tycker jag har dröjt länge med att skriva men meningen var ju att se om vi kunde undvara varann, därför har jag dröjt så länge. Hoppas du mår bra, och att du har haft det roligt. Nu kommer jag att vänta svar från dej varenda dag, och slutar härmed för den här gången.
Många kära hälsningar från din Artur

Inga-Lisa 14/9 1937 Oden 1
Kära Artur!
Ja skall nu skriva med det samma så du slipper vänta för länge. Om du visste vad det var roligt att få höra något ifrån dig hoppas du tycker det samma när du får mitt brev. Det var ju bra att du inte är sjuk ja ville höra om du levde kommer du ihåg att ja sa de innan du reste. Du har tydligen längtat lika mycket som ja de var ju roligt att höra. Det har inte gått en dag utan att jag har tänkt på dej. Men du har ej långt kvar så man får väl försöka att låta bli att längta efter dej tills du kommer hem. Jag mår bra fast humöret är lite nedstämt just nu men de ändrar sig så småningom ska du se. Ja var ej till Kjulaås om det kan glädja dej att höra. Jag låt hemma
och sov både lördagen och söndagen så du ser att ja kan vara inne om ja vill. Ja tyckte att ja lika bra kunde ligge inne när inte du var hemma. Men i lördags var jag i Stockholm alla tiders roligt. På lördagen var vi på Gröna Lund och dansa du ska se vad folk det var. På söndagen var vi litet överallt. Vi kom inte hem förrän kl. 3 på måndagsmorgonen. Så det var rätt svårt att hålla ögonen öppna tills klockan blev 10 så ja fick gå hem. Ja tycker visst inte att du har dröjt för länge med att skriva men bättre sent än aldrig heter det ju. Du skall väl inte förkyla dej riktigt nu när du skall ut på manöver var rädd om din hosta. När kommer du hem egentligen
är du hemma till nästa lördag? Dagmar hon bara frågar. Har du inte hört något från Artur. Nej säger ja. Är ni osams säger hon. Nej visst inte säger ja men ja vet ej vad ja skall svara snart. Det är svårt att låta trovärdig för hon bara undrar varför du ej skriver eller ringer. Hon trodde ja var litet tokig som låg inne en lördag men ja hoppas att ja var klok tycker du det? Nej nu måste ja sluta snart skall ja börja jobba.
Slutar nu med många kära hälsningar från din
Inga-Lisa

Artur 17/9 1937, Strängnäs
Kära Inga Lisa!
Tack för brevet jag fick av dej. Om du visste vad det var roligt att få höra något ifrån dej. Det var ju roligt att höra att du har tänkt på mej ibland, det gläder mej mer än du kan ana. Det gläder mej också att du inte var till Kjulaås, det är ju roligt att veta du är sådan. Men det förstog jag ju förut, jag har alltid litat på dej. Jag sade visst att jag skulle komma hem till nästa lördag, men vi får inte resa härifrån förrän på måndagen. Så det dröjer ju ganska länge än innan vi träffas men det blir väl så mycket roligare när vi ses en gång. I onsdags störtade ett flygplan här i Strängnäs, vi stod och såg när det hände, det såg ruskigt ut. Den här veckan har jag inte varit ute en enda kväll. Så du kan förstå att det blir ganska långsamt att gå här. Men det är ju bara nio dagar kvar så den tiden går väl snart. Manövern blir visst i Stockholmstrakten, det kan ju vara roligt att komma dit upp ett tag. Dom håller på och spelar in en film här i Strängnäs, Kamrat i vapenrocken heter den. Det skall bli roligt att se om man känner igen mycket av den. Jag ringer väl när jag kommer hem, men jag vet inte när du är hemma från jobbet. Ja, nu har jag inte tid att skriva mer i kväll, får väl sluta nu för den här gången.
Många hälsningar o kyssar
från din Artur

Inga-Lisa Rosenqvist 9/5 1938, Lilla Nyby, Eskilstuna
Hejsan lilla Ungen!
Nu skall ja väl skriva till dej som jag lovade annars blir det väl inte bra. Men ja kommer ej med några glädjande nyheter må du tro. Birgit har frågat värden om du skulle få bo här men han sade att du skulle bara få bo tills du fick något annat rum. Nu har Birgit och ja resonerat om de här och vit tycker du kan bo här tills midsommar eller så länge ja är kvar menar vi. Det blir ju en och en halv månad så det blir en liten tid i alla fall som vi får vara tillsammans. Det är som ja brukar säga åt dej att oss unnar de ingenting. Även i det här fallet måste vi ge oss. Hur många gånger som det har varit vet jag ej. Du skall ej bli ledsen för de ordnar sig nog ska du se. Det är så trist idag. Här regnar de och kallt är de så man kan frysa ihjäl. Men det mest trista de är att inte du är här. Nog kunde du vara här hos mej istället för att bo så långt bort. Men du måste lova mej att komma in om onsdag kväll så att ja får tala vid dej. Du kan ju hämta fackföreningsboken på samma gång eller hur? Idag har ja varit in i Sandahls Bokhandel och köpt portfölj. Du ska se att ja är glad 8.75 kosta den. Det var dyrt men de kan inte hjälpas. Sen har ja börjat med stenografi så i morgon börjar jag kl. 8. Det blir att gå och lägga sig tidigt varje kväll. Då är väl du nöjd. Då vet du ju vad ja gör om kvällarna. Men någon kväll måste ja gå ut så ja inte blir möglig. I morgon tisdag är ja bjuden till faster. Ja, Birgit och Artur är också bjudna så vi skall gå dit. När du åkte hem var du allt bra ledsen eller hur? Men inte var ja glad heller precis. Hur dags åkte pappa och mamma hem? Du är väl inte sjuk? Min lilla Unge får ej vara sjuk för då kan du ej komma in till mej om onsdag. Nej nu skall ja väl slut skriva. Ja har läxor i stenografi tills i morgon. Slutar nu med tusen hälsningar kyssar och kramar från din Solöga
Hälsa till samtliga närvarande
Birgit hälsar

Artur 16/5 1938, Öster-Kolsta
Jag skulle ju skriva om onsdag, men jag är tvungen att skriva ikväll och tala om för dej att jag får börja jobba om torsdag. Du kan inte tro vad jag blev glad när Erik tala om de för mej: Byggmästaren sa åt Ivar att jag skulle få börja på samma ställe som han, så skulle Ivar få undervisa mej.

Artur 6/9 1938, Strängnäs
Jag måste nu skynda mej att skriva för vi skall ut på nattövning. I dag har vi haft flyglarm tre gånger, en femton flygmaskiner anföll på en gång.

Inga-Lisa Rosenqvist 14/9 1938 Drottninggatan 13
Du får lov att åka till Kungsör om lördag när du kommer hem. Jag åker på fredag em. Du förstår de skall röka i hela huset för att utrota vägglöss. Ingen i hela huset får vara där på 3 nätter. Ja har haft ledigt från skolan idag. Sen ... gick ja till Faster och åt middag. Ja har ringt hem idag. Mamma blev så glad när hon fick höra att vi skulle komma hem.

Inga-Lisa  24/9 1938
Nu vet ja ju att du inte kommer hem om tisdag heller. De har stått i tidningen och på löpsedlar att ni blir kvarhållna för den där Hitlers skull. Jag skulle kunna strypa honom. Sen gick jag ut ett tag idag de var på eftermiddan då träffa jag farbror Bertil. Jag glömde tala om att faster och farbror var här i tisdags också.

Inga-Lisa Karlsson 23/1 1940 Öster-Kolsta
Jag sitter och skriver vid ett ljus så du får ursäkta om det inte blir mitt på raden jag skriver. Det fladdrar hit och dit. Vi har ingen ström idag. Jag har varit ute hela eftermiddagen och åkt skidor. Einar har tagit bort gärdesgården och gjort en backe som vi åker i, alla tiders ska du se. Sedan har jag varit ända till Årby-Lund och åkt också. I morgon onsdag skall Einar och jag in till staden och elda. Vi ligger där över natten sen åker vi med Åhlin från Folkesta. Jag hörde av Birgit att vattenledningen var frusen. Bohlin har också ringt om ledningen. Han eldar och försöker tina upp den men vet ej hur det går. Få se hur det går om den tinar upp sig när vi kommer hem. Jag kan ju inte hjälpa om den fryser eller hur! Idag har de pratat om älgjakten du var med på för en 4 år sedan. Karl-Gustav ligger sjuk men de kanske du vet. Merit är i Kungsör. Farbror har varit ute och huggit en säck björkvved som vi skall ha med i morgon.

Inga-Lisa 5/2 1940, Öster-Kolsta
Vi skulle gå till Engsberg idag men vi är insnöade igen, så vi kommer inte ner till vägen. Det är stora drivor hela vägen. Vi får gå bort en annan dag om det blir bättre. Så nu vete gudarna hur det blir med veden. Vi får väl frysa, om det inte kan bli bättre till nästa vecka. Du vet byggmästare Gustav Pettersson, han har köpt ved av din pappa, men han ville vara skyldig till 1 april. Alla byggmästare ha det dåligt tror jag. Farbror har ringt till upplysningsbyrån. Han skulle få svar idag om Pettersson var en trovärdig köpare. Erik inbilla i honom att det var en riktig spelevink, så farbror vart riktigt rädd. Han har sålt 30 m asp och 20 m björk till en gjuteriägare i Eskilstuna. Det vart en 700 kr. Han fick 14:- för björken. De hugger timmer idag. Ljusbergen han skjutsar läroverkspojkar till och från Elgmyra, för de skall lära sig att hugga ved. Har du hört på maken?
I morse körde Ivar på skaren rakt fram ner till vägen. Erik var med och hjälpte honom över diket. Du skall se att det gick fint. Det går ej att åka på vägen.

Inga-Lisa 13/2 1940, Öster-Kolsta
Det är så mycket snö här så du kan aldrig tro. Det har varit yrväder här både igår och idag. Vägen har yrt igen så det står en till knäna om man skall gå. De håller på och snöplogar för fullt, men de får visst ingen ordning på vägen. Alla får köra ut mjölken till vägen: Det är värst för Fridhems, de har så långt att köra. Einar skall till Fridhem med semlor idag. Han är springpojke i handeln. På tisdagarna åker han överallt med semlor.
Jag har funderat ut, att du och jag skulle åka släde ner till Edvard och Ingrid om söndag morgon. Ja vill så gärna, men du vill väl inte följa med. Du vet hur tokig jag är i att åka släde: Du kan inte neka mig det ungen min. Vi åker på morgonen och sen kommer vi hem innan det blir mörkt. Det skulle vara alla tiders.
Gustav har fått utryckningsorder. Han skall till Åkersnäs den 15 mars. Sen får de jobbigt här hemma.
Jag måste tala om att farbror åkte skidor till Lilla Hult igår. Du skulle sett när det bar iväg. Det såg alla tiders ut.
Inga-Lisa 21/2 1940, Kungsör
Ja är alldeles sjuk, för att ja inte har mina skidor här så jag kunde få åka ett tag. När jag kommer tillbaka till Kolsta då skall jag ränna skidor och se på aktion vid Årby-Lund. Du vet den blir om måndag.Pappa ville köpa kortleken av mig så jag har sålt den. Om du vill kan du köpa en till, men vi gör ju inte så mycket med en kortlek.

Artur 27/2 1940, Strängnäs
Jag skall nu skriva några rader så du får höra hur jag har det. Ja, dom  här dagarna har jag haft det riktigt bra skall du se. Igår var jag ute och sköt med pistol, det var roligt skall du se, det gick fint skall du se. Idag  går jag korridorpost, jag började igår kväll klockan 7 och gick till tio, så jag har fått från 4 i natt till kl. 7, men så slipper jag vara ute på hela dan idag så jag har det fint som du hör.


Inga-Lisa 28/2 1940, Öster-Kolsta
Du ska se att Väster-Kolstas häst halka omkull idag på morgonen. Drängen skulle köra ner mjölken till vägen och åt återvägen skedde det. Hästen låg på ryggen med skaklerna över sig. Vi trodde han var död så stilla låg han. Gustav och Erik hade hästarna ute och skulle till att köra till skogen, men som tur var hann de ej iväg. Åkerlund var här också så de sprang ner alla och fick upp hästen. Han klarade sig bra, inget ben brutet. Karlsson själv och fjärdingsman är till stan. Bussen som de skulle åka med var 1 tim. försenad. Han har väl varit i diket. Det är isgata hela vägen här. Karlarna hann väl ut till mossen innan det kom någon buss kan jag
tro.

Inga-Lisa Carlsson 29/3 1940 Oden 1
Kungsör tisdag 1942
Här har vi härligt väder, solen skiner så rart. På eftermiddagen skall jag gå ut med Dick ett tag. Igår var han riktigt pigg skall du se. Jag tror han blir bättre. Idag får vi främmande. Allan från Örebro kommer. Han skall vara här i två nätter, för han har mjölkmaskiner att sätta upp i Himmelsberga och Lockmora.

Inga-Lisa Carlsson 15/4 1940 Västeråsvägen 5
Vi var hos Birgit och Artur. Det var riktigt roligt. Idag har jag varit och satt ut en annons om arbete. Få se hur det lyckas. Ja måste tänka på att försörja mej själv. Så måste ja betala hyran. Sen har farbror ordnat så Alf Magnusson skall hämta våra möbler om det blir mer allvarligt. Men England har landsatt trupper i Norge nu så de kanske ordnar sig. Jag hoppas det av hela mitt hjärta. Ivar hälsar. Han sitter och läser aftonbladet.

Inga-Lisa Carlsson 17/4 1940 Västeråsvägen 5
Men det blev en lättnad må du tro, när jag såg att du var kvar i Åker. Den värsta sorgen är nu stillad som tur är. Det börjar gå skapligt nu att vara dej förutan, fast det är klart att tankarna jämt och ständigt går till dej, min kära lilla Unge.

Inga-Lisa 23/4 1940, Eskilstuna
Vi var vid Kolbäck i söndags som du vet. De sade att jag skulle hälsa till dej. Sen var vi vid Bärsta. Kalle är ute. Sen har de tagit en häst för dem. Annas Martin är också ute, så han ligger vid Kolbäck om nätterna. Både Martin och Kalle är vid Strängnäs hästgarde. De åker så mycket beväringar förbi här så. Din vinteröverrock och hatt samt dina sommarkläder är i Kolsta. Allt linne och silver och mina kläder är också där. Det är bäst att
vara beredd om något skulle hända. Men det måste bli fred så du får komma hem snart. Men tyskarna ha ju beskjutit svenska fiskebåtar nu så de kanske brakar löst när som helst.

David 24/4 1940, Öster Kolsta
Hejsan Artur.
Tack för kortet, vi fick det igår, vi mår bra allesammans å hoppas att du även gör det, var du än finnes. Inga-Lisa var hem igår, hon cyklade, kom på förmiddagen och for hem igen kl. 4. Einar var med henne till mossen. Vi har nu gjort klart på veden på backen så nu har vi ett femtiotal meter igen. Vi har nu ett härligt vårväder här, vetet grönskar och ser bra ut. Erik håller nu på och kör gödsel för fullt,han ståri som en äkta svensk bonde. Om åtta dagar äg nog vårbruket i full gång här. Einar är första man i ladugården och inriktar sig rätt bra. Jag är biträdande och har jemt göra med skrivning. Det är fullt upp nu, och tjänstgöring nattetid också. Tisdag och onsdag hade jag vakthållning mellan kl. 10 – 4. Ivar kommer hem från staden på lördagarna, han säger att det är ont om snickare nu, så hade du varit hemma så hade det varit lätt att få arbete för dig, men intet att göra åt det, friskt humör och nya tag vid återkomsten. Om du får ont om stålar skall du väl säga till så skall vi skicka dig för har man inga sådana blir det tråkigt var man än är. Gustav kommer hem 1sta maj, vi hade brev från honom i måndags, han har nu intet att gör med flygarna sedan isen av gått av sjön, han är nu överförd till 21 depådivisionen och blir spik ur gamla bräder samt städar och gör fint utanför kasernerna så han har det ju bra, han funderar efter adress till dej, hans adress är Vpl. 111 Karlsson 21 depådivisionen F2, Viggbyholm. Som papperet nu är slut och det är middag och snart postdags avslutar jagmina rader med kära hälsningar från oss allesammans till dig.
Vänligen
D. Karlsson
Skriv snart

Inga-Lisa 25/4 1940
Jag mår prima och Ivar med. Nu har jag lyckats få tag i ett jobb. Det är som barnsköterska åt Tandläkare Thorins 4-åriga flicka. Jag behöver bara gå ut med henne ett par timmar varje förmiddag.
Gustavs adress är Vpl 111 Karlsson 21 Depå div. F2 Viggbyholm.

Artur Fredag 26/4 1940
Jag skall nu skriva och tala om hur jag har det, de har varit så ont om tid så jag har ej hunnit skriva fortare. Som du förstår så är jag långt ifrån dej min lilla Unge, var jag är det får du räkna ut själv, vi få ej tala om det. Vi kom hit i onsdagskväll efter en lång tågresa, vi frös så hemskt på natten. Nu är vi i alla fall på den ort vi skall vara, vad jag gärna skulle vilja ha dej här min lilla vän, men nu förstår man ju att de kan dröja mycket länge innan vi få ses. Jag förstår att det var ett hårt slag för dej när du hörde att vi skulle resa, men vad kan man göra åt det, ingenting. Annars så har vi kommit på en riktigt bra plats, gästvänligare människor än här kan det ej finnas. Vi får kaffe varenda kväll, så nog är de bra på de viset. Ligger bra gör vi också, jag är med i staben, vi ligger tio man i ett rum här, har halm och filtar oppepå, så vi har det riktigt fint. Artur Lördag 27/4, 1940
Nu har vi fått ut cyklar skall du se, och har varit ut ett tag nu på lördagskvällen, ungefär en och en halv mil, det är en härlig bygd här skall du se. Jag säger de att kommer man ifrån det här någotsånär lindrigt så blir det en upplevelse för oss alla. Synd bara att jag inte kan tala om var jag är, men det kan du nog kanske räkna ut.
Inga-Lisa 27/4 1940, Eskilstuna
Jag fick ditt kort nu, men det står inte något på det. Men du har åkt långt ifrån mej. Du är i Skåne, det förstår jag. Men du kanske inte får säga var du ligger.Birgit och Artur är i Kungsör. De har varit där sen i tisdags. Artur arbetar där med krigstelefoner. På tisdag åker jag till Råby. Jag hoppas jag slipper gå ut med Kerstin om onsdag och torsdag annars får jag vara hemma då också. Men det gör inte någonting för jag tjänar i alla fall pengar. Hela 15 kr förstår du. Du ska se jag hade knalt i kassan idag. Jag hade 1:40. Det räckte inte till resa till Skyttinge en gång. Du förstår Ivar har bara lämnat 10 kr på fjorton dar, så du förstår att pengarna ej kan räcka. Men sen idag på eftermiddagen fick jag 22 kr av honom. Jag tycker han skulla ha förstånd att lämna mig pengar utan att jag behöver säga till. Men efter 14 dar fick i alla fall. Sen fråga han mej om han kunde få bo kvar hos mej. Jag skulle få 18 kr i veckan sa han. Ja sa att han fick bo hur länge han hade lust så de var väl bra kan jag tro.

Gustav 30/4 1940, Hägernäs
Hej brorsan!
Hoppas du mår bra. Skulle skriva några rader och tala om hur vi har det. Vi har vakt var 4:de dag, men jag tillhör den vakt som går på kl. 5 på kvällen och går av kl. 8 på morgonen och på den tiden behöver jag ej gå vakt mer än 2 ½ timma. Går på vakt idag, så jag kan ej åka hem förrän i morgon men på fredag och lördag förmiddag har jag tjänstledigt. Här på flottiljen har vi det bra så det går ej någon nöd på oss. Jag fick ett brev från Edvard igår och de mådde bra, Inga-Lisa var hos dem. Jag vet ju ej om Hjalmar är på samma ställe som du, om han är det skall du väl hälsa till honom från mig.
Många kära hälsningar från
Gustav Karlsson

Artur Onsdagen 1 maj 1940
Idag är det första maj så jag tycker det passar med ett brev igen. Det är ett härligt vårväder här i dag. Solen strålar i all sin glans. Vi har varit ut på en cykeltur åtta stycken grabbar, vi har åkt en 4 mil, så det var en bra bit, skall du se. Men härligt var det, vi var opp på en stor ås med härlig utsikt, du skulle se vilken tavla, ja det är ett härligt landskap vi är i skall du se. Du skriver att jag inte skall fara illa med mej, men det är ingen fara skall du se, jag tillhör staben och vi ligger hos en herr Svensson med fru. Vi ligger i ett rum 10 grabbar på halm, sen har vi fått filtar som vi sytt ihop och lagt upp på halmen, så det är alla tiders fint. Kaffe får vi varenda kväll, fast vi betalar det ändå, just nu så sitter vi och spelar stopp med herrskapet Svensson, så du förstår att vi har bra värdfolk.

Inga-Lisa 5/5 1940 Öster-Kolsta
Jag är i Kolsta som du väl förstår. Ivar, farbror och jag cykla hit på 45 min. Du ska se jag var svett när vi kom hit. Farbror var i stan igår. Först åt vi hemma hos oss sen åkte vi. Ja, nu blir jag riktigt ensam. Ivar har slut på jobbet, så han skall vara hemma sen. Ja tänkte fråga Ellen om hon vill bo hos mej ett tag. Ja vet ej hur hon vill. Annars blir jag väl själv. I pingst skall jag åka till Kungsör. Din mamma och pappa skall dit på pingstdagen. Ja, pojkarna skall ha tävling idag. Norra kretsen är det. Men det är ont om grabbar. Erik har ensam skött allt så han har varit så arg. Jag har skrivit startlistor på maskin åt dem. Jag lägger i ett program kan du se själv. Torshälla Nyby anmälde 10 st. igår så de står inte i programmet. Hjalle ligger på sjukstugan. Han har ont i halsen. Är förkyld. Gustav åkte igår morse kl. 8 fm. Han var inne och fick kaffe av mej.

Edvard 7/5 1940 Skyttinge
Hej på dej brorsan
Ja, nu skall jag försöka skriva några rader, Ingrid och jag mår bra, hoppas du gör detsamma. Här är det bara solsken och vackert väder, men vi bara väntar på regn för annars torkar nog höstsäden bort, jag har börjat litet med vårsådden. Den första maj var Ingrid och jag hem, och då var din fru och svärföräldrar där, sen kom Gustav, han hade åkt på tretåget men skulle ha kommit på halv elva om han inte åkt på vakt. Sen kom Lars så de blev fullt hus. I lördags var jag in till stan och då träffade jag farsan, han talade om att sista dagen Gustav var hemma, hade han talat om att han måst söka läkare,han hade känt sej nervös och haft ont i magen, så hade han fått hålla diet i fjorton dagar, men det hade inget gjort, så han fick gå upp till läkaren en gång till och då hade han hjärtfel, så han får inte springa eller anstränga sig, farsan tyckte att han skulle ha talat om de förut, så hade han ju kunnat gå till doktorn här i stan och fått intyg, läkaren där hade sagt att han skulle äta ur medecin han fick så skulle han få se vad de gjorde. De kanske går med honom som med oss andra han kanske får frisedel. Ja, nu skall jag väl sluta för den här gången du kan ju skicka mej några rader nån gång. Å tala om hur dant du har det. Ingrid hälsar dig samt alla därhemma Glad och trevlig pingst.
Hälsningar Edvard

Inga-Lisa 10/5 1940, Eskilstuna
Ja idag har ju Tyskland slagit på Belgien och Holland få se om det är vår tur nästa gång. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Gud skonar oss från ett fasansfullt och ohyggligt krig. Hem till er törs jag inte åka för din pappa han är så dum. Han bara dillar om att snart kommer tysken och då få ni se säger han. Jag blir formligen sjuk av att höra på honom. Nu får han väl ändå mer att tjata om. Inga-Lisa söndag 12/5 1940
Ja, jag är i Kungsör, som du nog förstår. Vi har nyss ätit oxjärpe. Var så gott så. I morse var mamma, pappa och jag till farmor. Vi hjälpte henne sätta upp svart papper för fönstren. Det blir ju mörkläggning från och med ikväll. Jag måste köpa papper till vårt lilla hem också annars får vi ej tända lyser som du vet.
Ja här gör vi just ingenting. Pappa ligger på soffan och läser dagens tidning. De skulle vara så roligt om du fick komma hem till midsommar så vi kunde njuta tillsammans vid Hjälmarsund några dagar och så
vara någon dag hemma hos oss. Men du kanske inte alla får komma hem nu sen tysken har slagit på Holland och Belgien.

Artur Karlsson 13/5 1940
Vi får ju ej tala om var vi är så jag kan ej säga något, men du skall ej vara orolig för det lilla vännen, jag klarar mej nog, skall du se.
Inga-Lisa 22/5 1940 Västeråsvägen 5
Det är strålande sol och varmt är det så man kan gå åt. Vet du jag är så ängslig så för lådan som inte har kommit fram än. Jag undrar var den håller hus. Det var så mycket gott i den. Det var brun pepparkaka och sockerkaka, kex och kakor, äpplen och apelsiner, karameller, cigaretter och saft. 1 liter saft skicka jag, sen var de skorpor till också. Jag önskar av hela mitt hjärta att den kommer tillrätta. Sen var det ½ kg smör i en glasburk och hårt bröd. Det är väl förstårt en hel del kan jag tro. Men strunt i de bara du kommer hem snart.
Inga-Lisa 28/5 1940, Eskilstuna
Ivar är på sommarnöje. Han är i Skogstorp och jobbar så han har en bra bit att åka cykel. Han har talat om att skriva till dej, men han kommer sig inte för.

Einar 28/5 1940, Öster Kolsta
Hej på dej Artur!
Jag tänkte skriva några rader till dig och höra hur dant du mår. Vi mår bra allihop utom Erik. Han mår nog inte något vidare för han har varbildning i handen, han var in till lasarettet igår, idag också är han in. Så nu går han sjukskriven. Kan hälsa från Gustav han kom hem i lördagskväll och var hemma till måndag kväll.  Gustav var in till doktorn i måndags och undersökte sig han hade början till magsår sade han. Du kommer nog hem snart ska du se, pappa har lagt in för att du skall få hjälpa till här hemma, vi som  har så mycket att göra, få se om det går. Nu har vi släppit ut korna så nu är det lindrigare än förut. Vi har ej sått färdigt än, men det är snart gjort, potatisen har vi satt. Nu måsta jag nog sluta för posten går snart.
Hälsningar till dig från oss Alla, Einar.
Mamma hälsar o tackar dig för brevet, och att du kom ihåg henne på mors dag.

Gustav Carlsson 29/5 1940 Viggbyholm
Hägersnäs den 29 maj 1940
Hej på dej brorsan, det var länge sen vi träffades sist, det är väl nästan 2 månader sedan. Du har väl farit lite varstans i Sverige nu, sen du rykte in. Hade hört att du skulle ha flyttat från Södra Sverige, och har fått reda på var du är åckså. Var hemma på lördagskvällen till måndag kväll så jag hade ju fritt ett tag. Inga-Lisa var ju hemma på lördag och söndag, sen åkte Ivar och Inga-Lisa tillbaka på söndag kl. halv 7. Var inne hos dom innan jag åkte till Stockholm på måndagskvällen. Nu har jag fått annat jobb, nu sitter jag på expedition, har en fanjunkare till bas, en rättså bra gubbe. Hjalmar hade tur, han fick ju komma hem på ett år. Å Karl-Gustav har det åckså bra det kanske du vet att han är trädgårdsmästare vid I 10. Bånkesta-Nisse fick komma hem i 14 dagar det var väl för att han var jordbruksarbetare. Ja nu har jag legat uti i lumpen i över 2 månader så jag tycker tiden går rättså fort. Avlöningen är ju inte så bra, 5 kr. var tionde dag, men det räcker ju åt mej, förstör ej så mycket pengar ska du se. Det går ju åt 7 kr. till tågbiljetter när jag reser hem. Jag kanske skulle
tala om att jag har lite hjärtfel, det är ej så farligt förstås men det kan ju bli värre om man dröjer längre, hoppas att det skall bli bättre. På måndagen var jag inne hos doktor Nässén i Eskilstuna för jag hade ont i magen det har jag havit någon månad men han kunde inte säga vad det var, för jagt måste röntgenundersökas först och det hade jag ej tid med på måndagen. Men jag går hos doktorn här så jag kanske blir undersökt endera dagen. Jag tycker att du kunde få komma hem några veckor, farsan skulle skriva och anhålla
att du skulle få komma hem, skall bli roligt att se om det lyckas. Du frågade om jag snart skulle få hemförlovning, men det blir väl inte förrän efter midsommar. Sen frågade Ejnar om du hade fått lådan som dom skickade till dig, men det har du väl inte. Jag skulle hälsa från alla hemma, samt från Inga-Lisa. Skickar ett extra militärbrev till dig det går väl åt, du har ju rättså många att skriva till. Skrev i början av brevet att jag visste var du var, du kanske förstår var vi fått reda på det. Artur Hedin ligger ju på samma ställe som
du, det är ju alltid roligare att ha någon man känner igen.
Många hälsningar från brorsan Gustav.

Inga-Lisa söndag 1940
Öster-Kolsta
Det är söndagsmorgon. Solen skiner så fint. Jag skall ut i hagen och plocka björkris. Idag har vi resonerat om att din pappa skall lägga in ansökan om att få hem dig och hjälpa till. De har så mycket jobb så. Inte har de
sått färdigt och inte är potatisen satt. Sen skall du till Ökna och såga timmer så du ser att de ligger efter. Erik skall ut och välta nu fast det är söndag. Sen skall de kapa all ved som är såld. I går var alla pojkarna ner vid Österby och dansa. Det var fullt hus. Men det måste vara mörklagt där så Erik och Ivar har spikat upp
papper för fönstren. Ja, Hjalmar han är hemma som du vet. Inte ser han sjuk ut men han kanske är det. Ivar är vid Engsberg och sätter morötter. Han har grävt och sått blommor och satt potatis. Einar och jag skall åka över till Ivar och se hur fint han ha gjort. Hör du jag har lovat pappa att han skulle få låna din cykel.   ... Han får ej åka bil som du vet.

Artur Söndag 2 Juni 1940
Idag har vi varit till kyrkan igen, om du visste vad man sätter värde på att få komma ut litet, för här får man gå och se samma ett, varenda dag, men det kanske är svårt för dej att förstå hur det är ligga ute. Vi blev bjudna på kaffe av prästfrun i deras hem, det smakade alla tiders bra skall du se, tårta och kakor så mycket man ville ha, de var det godaste kaffe jag druckit sen permission.

Inga-Lisa 2/6 1940, Eskilstuna
Ja nu skall jag skriva till dej i all min ensamhet. Jag har nyss kommit från Kolsta. Du förstår Ivar är utan jobb så nu får jag vara själv. Det är inget vidare men de måste ju gå: Edvard och Ingrid var i Kolsta så Ivar och de var med mej till mossen. Sen körde jag må du tro. Det är så tyst och stilla runt omkring mej så de är rent kusligt.

Inga-Lisa 5/6 1940, Västeråsvägen
Du skriver och talar om att du har sparat pengar, men lilla vän, roa dig om du kan. Hyran klarar jag ändå. Jag får 14 kr. i veckan från staten. Jag spar så jag har 65 kr. nu och då har jag köpt byxor, hatt, skor, strumpor, tyg till en strandblus och så gardiner. Sen har jag köpt ett album och klistrat in alla våra kort. Så du ser att jag har fått mycket för mina pengar. Sen har jag betalat sjukkassan och livförsäkringarna 2 gånger. Det blir 13 kr. Men nu den 15:de får jag 15 kr. igen för min plats. Det läggs till kapitalet. Nu har jag ej Ivar som bor här. Han lämnar ju 18 kr. i veckan. Jag kunde få några kronor över var vecka som jag sparade. Jag håller på och syr en
strandblus till långbyxorna. Jag har haft främmande idag, Edvard, Erik, Ivar. Ivar har varit här och målat farstun. Den blev så fin så. Erik går och lägger om handen varannan dag. Han kom ut från lasarettet i måndags. Ja, om lördag skall jag först åka till Edvard och Ingrid på eftermiddagen, sen skall jag åka till Kolsta på kvällen. Igår var Ingrid här med sin lille son. Hon var här hela eftermiddagen. Sen var vi bortbjudna igår kväll Birgit och jag. Vi var till Gunhild Jansson. Inga Berggrens kusin, du vet.Gunhild var här i torsdags och hon kommer ikväll också. Hon är änka hon med. Ivar bjöd Birgit och mej på bio i fredags. Vi var på en upplysningsfilm. Den hette Varna din dotter. Alla tiders film ska du se. Gösta har börjat på mejeriet hemma. Han har hållit på en månad. Han har 50 kr. i veckan, bra va?

Artur Tisdag 7 juni 1940
Nu har vi varit ute och gått hela eftermiddagen så det har varit rätt så jobbigt, så varmt som det är. Men nu har vi ätit kalopps och potatis, äppleris och mjölk så nu känner man sig rätt så pigg ändå.

Inga-Lisa 7/6 1940
Ja du inatt gick åskan alldeles förfärligt här. Jag vakna av dundret. Du vet jag har varit själv hela veckan så det kändes lite kusligt att vakna och se blixtarna slå in i köket. Men jag dog inte av skräck, åskan biter nog inte på mej så elak som jag är. Gustav har vi inte hört en rad ifrån. Tant är så ivrig så. Han kanske fick åka till Gotland iallafall.

Inga-Lisa 8/6 1940 Drottninggatan 13
Ser du jag skall sluta den 15de hos Thorins för de skall ut till landet. Du skrev och tala om ett intyg. Men farbror har ju skrivit ett och vill ha hem dig att arbeta. Blomgren skrev det och skicka det med, så de tycker jag är lustigt om de ej har fått. Du kan ju tala om hur det är, att Erik har gjort illa sig och Gustav ligger ute. Själv hinner ju inte farbror med någonting för han är fjärdingsman. Så jag tycker det skulle gå bra att få hem dig. Nästa lördag har jag tänkt åka till Kungsör och vara där till midsommar. Sen följer jag med mamma och pappa till Hjälmarsund. Birgit och Artur skall också dit.

Artur Söndag 9 Juni 1940
Jag skall i detta brev tala om en hel del för dej, skickar det med Hedin han skall åka hem i morgon. Vi ligger ca 5 mil nordväst om Torsby utefter vägen som går mot Bograngen. Det är så gott som mitt i urskogen vi ligger förstår du, fast det är rätt så vackert här ändå, djupa dalar och höjder som man knappast kan komma opp på, massor av älvar och små sjöar i dalarna, så vackrare natur kan nog ej finnas. Idag förstår du, har jag och sju andra grabbar varit ner i Stöllet och löpt stafett, vi blev 4:a av fjorton startande lag, det var bra gjort tycker jag. Det var ju alla tiders att få komma ut och se sig ikring, det var så vackert därnere, du förstår att man få se en hel del så här, det är ju det enda roliga man har härute att bese olika platser. Ivar och Gustav var ju i Stöllet när dom var ut och reste som du kanske vet. Jag kan hälsa från Magnus och Tore dom låg nere i Stöllet, så jag pratade med dom ett tag. Igår gick  vi 2 ½ mil runt en sjö som heter Mangen här där vi ligger, det var ganske krävande, backe opp och backe ner förstår du, men det gick ju ganska bra ändå.

Artur Fredag 14 Juni 1940
I midsommar åker du ju till Hjälmarsund, jag hoppas ni får det roligt därute allesamman. Jag kan ju ej vara med där tyvärr, men det är ju ingen idé att klaga för det, man vinner ju ingenting på det. Skall ni cykla dit ut, det är ni väl tvugna till, i så fall blir det väl kappkörning dit nu, skulle vara roligt att se ekipaget. Som du vet så skall vi ordna litet festligheter i mitt gäng midsommarafton, vi skall försöka göra det litet trevligt för oss. Vi är 10 man högst, som är med, 2 ½ liter sprit är redan ordnat, pilsner har vi också grejat, sedan kommer vi att lägga en krona eller något i den stilen till litet civil mat, färsk potatis, coh en hel del annan mat som man ej är i tillfälle att få härute. Hoppas man kan glömma det här krigarlivet för någon stund i allafall.

Artur Tisdag 18 Juni 1940
Vi härute klagar i regel inte, vi resonerar som så att vi får vara glada om vi ej får det värre än nu, men vi tycker synd om er därhemma,  vi vet att ni går och ängslas över hur vi har det härute.

Inga-Lisa Tisdag 18 Juni 1940, Eskilstuna
Men en bedrövlig midsommar blir det utan dej. Vi skall till Hjälmarsund som du väl vet. Om jag går ut på udden skall jag tänka att du och jag träffa varandra där första gången.

Inga-Lisa 21/6 1940
Jag åkte till Hjälmarsund på 1 tim. Birgit åkte direkt från stan för hon hann ej följa med på onsdagen. Då åkte jag till Kolsta och låg där över natten, sen följde Erik med mej till Kungsör. Jag har badat för första gången idag. Alla tiders vad det var sönt. Birgit tordes ej doppa sig. Merit gick ut i vattnet så de stod henne till magen sen vände hon. Här är det strålande väder, så inte tror jag att vi behöver frysa heller, fast det är första gången vi ligger ute. Tälten har vi på samma ställe som i fjol.

Artur Midsommardagen den 24 Juni 1940
Vi fick permission till en dansbana en mil härifrån så jag var med ditner, men för min del så hade jag lika gärna kunnat vara hemma.  Vi hade ju litet fest här i tältet innan vi gick ner så då hade vi ju roligt värre. På lördan då var nästan hela kompaniet fulla så det var ett sabla liv här, fast din gubbe var det ingen fara på alls, nästan nykter ser du. Dina båda tårtor och kakorna har jag bjudit grabbarna på om du visste vad du fick beröm, de var så goda tyckte de.

Artur Torsdag 27/6 1940
Vi har flyttat cirka 12 mil söderut så det blev ju litet närmare hem förstås fast nog hade man hoppats att det skulle bli närmare hem än så, men det går sällan som man tänker numera. Men det är ju mycket mera bebyggt här än där oppe så nog tror jag att det blir bra mycket bättre här än där. Vi gick 2 ½ mil i tisdagskväll sen slog vi läger för natten sen åkte vi bil igår hit opp det var ruskigt vackert hela vägen. Du förstår att jag fick löjtnantens cykel så jag slapp gå, det var väl alla tiders tur eller hur. Vi är inte riktigt på den plats vi skall än, den ligger visst 2 km härifrån. Vi har legat i en kåk här i natt, det var en himmel mot att ligga i tält. Det ligger
andra militärer här, vi har talat med dom, de har legat uti i sju månader, så skall man rätta sig efter det då får inte vi klaga. Vi har ett samhälle 3 km härifrån på en tusen invånare, så nu går det ju att komma över något åtminstone, förresten det är Charlottenberg så nu vet du det.

Alma 27/6 1940, Kolsta
Hej på dej Artur
Jag vill nu skriva några rader till dig och låta dig veta hur vi mår, vi mår bra allesamman och önskar dig även detsamma. Erik är bra i sin hand så nu kan han börja arbeta igen vilket är en god sak. Idag är dom och kör mellan potatisen och du förstår det är fullt upp med göra. Vi har inte börjat med slåttern än men det blir nog snart. Hoppas du kommer hem snart, som du vet är Inga Lisa i Hjälmarsund men hon skulle inte vara där mer än den här veckan, för sen väntar hon på dej. Hon fick ju telegram att du inte skulle komma i onsdags så nu tror hon väl att du kommer i nästa vecka. Jag kan hälsa från Gustav, han var hemma i midsommar. Han
skulle skriva till dej, sa han. Det vore roligt om vi finge veta när du kommer så vi finge meddela Gustav så vi kunde träffas. Han är duktig, han är riktigt stilig ska du se, han har ny uniform så det är annat än den där gamla svarta trasan. Ja, nu skulle jag väl tala om hur vi har haft det i midsommar, det är ungefär lika dant som en annan dag. Men Einar och Ivar var till Hjälmarsund, dom åkte på midsommarafton och kom igen på midsommardan, men du kan inte tro så dom såg ut när dom kom hem. Det börja regna när dom var vid Stora Sundby sedan regna det så det öste ner hela vägen. Dom kom barfota hem, skorna blev fulla med vatten men som bättre var så var dom klädda därefter. Ja, nu har jag inte tid att skriva mer, posten går om en timma kl. 5 från skolan, sedan är han hemma ½ 7. Om man åker på tåget 5.17 hinner man åka med Alin hem. Jag skulle tala om för det att Jungman fyller 50 år om söndag den 30:e, så vi är bjudna på kaffe om söndag kväll, vore du hemma finge du vara med. Sedan skall dom ha gökotta vid Väster-Kolsta om lördag kväll så det blir fest värre.
 Ja, nu slutar jag mina slarviga rader för denna gång, hoppas att du snart kommer hem.
Många kära hälsningar från oss allesamman
Din morsa

Gustav måndagen d. 1 juli 1940, Hägernäs, Viggbyholm
Hej brorsan!
Skulle skriva några rader igen och låta dig veta att jag mår bra och hoppas att du gör det också. Det tycks dröja innan du får komma hem, du har varit ute länge nu, men hörde att du kanske skulle komma någon gång i juli. Var hemma i midsommar men jag var inte ute på någon dans, tyckte det var för kort tid. Einar och Ivar var till Hjälmarsund. Det regnade ju även denna midsommar, men det behövdes ju, det var så torrt så gräset nästan torkade bort. Jag tänkte ta 14 dagar ledigt, men jag tror jag dröjer tills säden blir klar att skära, behövs nog bäst hemma då. Du frågade om jag hade vakt, men det har jag inte haft på 1 månad. Vi som sitter på expeditionen behöver inte gå vakt och det är ju alltid en fördel. Ja, nu har jag tjänstgjort här i 107 dagar, så nu får jag 1 krona om dan, så nu klarar man sej fint. Jag talade vid Fridhems-Lasse och han har slutat i Uppsala nu. Han skall vara i Strängnäs tills den 5 juli, sen visste han inte vart det skulle bära av. Skulle tala om hur det växer hemma också, vetet har ju gått ut på en del ställen men det såg rättså bra ut när jag var hemma sist, och 
 havren på gärdet är riktigt bra fast det behövs mer regn. Gräset hemma är inget vidare, men på Runnkärret är det bra. Tänker åka hem nästa lördag.
Många hälsningar
från Gustav

Inga-Lisa 4/7 1940, Oden 1
Kan du tänka dej: Mamma, Inge-Gärd och jag cykla till Kolsta igår onsdag. Du förstår de höll på att få dåndimpen, när de fick se att mamma kunde cykla. Vi åkte härifrån kl. 11 fm och kom hem 10 em. Pappa kom efter när han fick sluta arbeta, så kl. var bara 20 min. över 6 när han kom. Mamma och jag hade köpt 15 st munkar och 10 bullar med oss. Sen köpte mamma en stor sillburk hos Hjalmar, för hon var med och hämta sina kaffekoppar som hon köpt där. Du förstår vi kunde ju inte komma tomhänta när vi var 4 st. Men du
må tro tant blev glad när vi kom. Vi var så välkomna så. De håller på och höbärgar litet, men det är ej så mycket att ta, som de väl har skrivit om.

Inga-Lisa 16/7 1940
Kungsör Oden 1
Nu har Birgit, mamma och pappa åkt till skogen efter ved, så jag är alldeles ensam. Ja Merit förstås. Hon ligger och räknar tårna.

Inga-Lisa 19/7 1940, Oden 1
Nästa lördag börjar pappas semester, så vi skall ut och cykla. Om det inte var så långt till dej, så skulle vi cykla dit, men det är en bra bit, sen om vi kom, kanske vi inte fick tälta någonstans, så du förstår att det är bra vågat att ge sej iväg så långt. Vi har tänkt åkta till mammas moster och morbror i Ösmo istället. Du vet jag har aldrig varit där så det skall bli hemskt roligt att få åka dit. Det är 19 mil, så det är inte nära det heller. Orkar vi inte så få vi ta tåget hem. Du kan gärna tala om för mej om du vet riktigt säkert att man får cykla var som helst i Värmland.

Inga-Lisa 21/7 1840, Kungsör
Ja om lördag skulle vi ut och cykla som du vet, men verkmästaren har sjuknat om så nu står det i Herrens namn när vi kan åka. Pappa tyckte de var så tråkigt, men arbetet först och sen glädjen heter det ju. Det är inte så roligt att bli lurad på semestern varenda  gång. Vi får väl se när vi nu kan åka. Ja vi har varit vid Hjälmarsund över söndagsdygnet igen. Men usch sånt väder, åskan gick och regnet forsade. Åskan dundrade så hemskt så du kan aldrig tro. Mina tankar gick genast till dej när de blev kusligt. Inge-Gerd och jag låg själva i mitt tält. Man kunde gått läsa mellan blixtarna så tätt kom de. De var så otäckt så. Kallt var de så man kunde frysa ihjäl, men vi bada iallafall. Vi tog kort som du skall få se när de blir färdiga.
Jag skall ringa till din mamma i dag och höra hur hon har det. Vad det är långsamt utan dej, unge lilla. Nu när jag inte röker heller, då  blir det ändå mer långsammare. Men allt gör jag för din skull.

Artur 25/7 1940, Gunnarskog
Den här förläggningen är nog inte så bra som den förra, där låg vi ju i riktiga rum, men här ligger vi merendels i magasin och uthus, vi i staben ligger på ett magasin, så vi ligger rätt bra ändå, i varje fall har jag inte frusit än. Det är ju bra för vi har två affärer här bredvid så man kan få köpa vad man vill. Byn där vi ligger heter Årbotten och socken Gunnarskog cirka två mil från Arvika,
utförligare kan jag knappast tala om för dig.Inga-Lisa 31/7 1940 Kolsta
Kan du tänka dej. Kronan har tagit pappas bil. Han blir väl snurrig utav det kan jag tro. Sen har verkmästarn sjuknat om så nu blir det ingen semester för pappa nu heller. Han var nu och arbeta måndagen och litet på tisdagen sen måste de skicka hem honom i bil. Han har malaria, det vet du kanske. I söndagskväll kom Gösta och ville vi skulle gå med ut till Hembygdsfesten och dricka kaffe. Birgit och jag var med, sen gick vi hem 
med detsamma.

Artur 7/8 1940, Dalsland
Ja, först nu har jag tillfälle att tacka för det så efterlängtade paketet samt dina brev. Jag skulle skriva och tacka med detsamma men jag har ej haft minsta tillfälle förrän nu. Vi har gått, bara gått i 5 dagar i sträck, över
igenomsnitt 3 mil om dagen, och så får man börja slå tält i 7-tiden på kvällen och sedan är det ju kolmörkt och förresten, då är man nöjd att gå till vila. Ikväll är det lördagskväll och vi ligger i tält här i en hage.
Ja, det har varit en ansträngande vecka det här, men det går väl över, nu har vi iallafall fritt i morgon tills klockan 5 på kvällen så man får vila opp sej litet. Vi är i allafall ur Värmland nu, vi befinner oss ett par mil inne i Dalsland, ett landskap som jag aldrig varit i förut, de ser ut som man skulle få bese hela Sverige.

Alma 8/8 1940 Österkolsta
Hej på dej Artur
hur mår du, vi mår bra allesammans och önskar dig detsamma, du tror väl att vi har glömt dig men så är det inte, jag tänker på dig varenda dag o varje kväll jag lägger mej, du förstår det är så fullt upp att göra, nu är vetet straxt moget havern brådmogen så allt kommer på en gång, inte kommer du hem o inte Gustav heller han kommer inte förrän efter den 17de för sjelfva överhuvudet skall ha tjenstledigt så då får han lov att stanna kvar tills han kommer igen, men det är ju detsamma för arbete det räcker ända till hösten, men vi har hört i radion att dom som reste omkring den 9 skulle få komma hem så då är du väl säker att få komma hem en till igen. Du funderar väl vad karlarna gör som du vet så har dom hållit på med sten du kan aldrig veta vad sten dom har tagit dän på den der biten sedan har Erik kört ut all gödsel å lagt der så har dom skuret ärter så har han kört gödsel på ärtlandet o plöjt ner, idag håller dom på med sista ärtlandet å så ska dom stänga åt korna emellanåt som du förstår. Så är det inte mycket att ta på marken det är ju sån torka så det kan inte bli ett dugg på marken. Ja mitt arbete det är desamma den ena dagen som den andra det är att sylta och safta du vet väl att jag har haft Inga Lisa hos mej så hon har plockat ärtpungar o spritat, plockat vinbär osv. hon hade Ingegärd med sej. Jag kan hälsa från Ingrid och Edvard dom mår bra dom var till Lista i lördags kväll sedan var dom borta till söndagskvällen så Vesterberg var husfräs? hos dom. Edvard har mistat sin märr hon har farit ned i ett dike när han kom och skulle titta om djuren så han var efter folk så dom fick upp henne hon kunde gå in i stallet men på morron kom hon inte upp så dom måste slakta henne så nog kan det vara motgångar. Han arbetar vid Munkhammar så han känar en slant, dom hjelper honom så mycket vid Skytling dom är ju förfärligt snälla.
Ja nu får jag lov att sluta för denna gång du kan väl inte läsa dom här kråkföttra som du ser har jag trycke för hårt på papperet.
Många kära hälsningar från oss allesamman  Morsan
Välkommen hem, skriv några rader om det passar

Inga-Lisa 27/8 1940, Kungsör
Idag har jag varit ute och cyklat, sen var jag upp till farmor ett tag och såg att hon mådde bra.
Vi har haft Kolbäcks Anna här. Hon är så tjock så du kan aldrig tro. Hennes karl fick avlösning i söndags, så nu får han vara hemma på obestämd tid.

Artur 1/9 1940, Högboda
Idag har vi haft fritt så gott som hela dagen, de är ju söndag vi har haft en uppställning för gudstjänst. Hedin och jag var ner här på byn, Högboda heter den, men det var så mycket militärer så det gick ej att få litet kaffe ens, så jag var in i en handel och köpte litet smör och bröd samt en herringburk kaviar och buljongtärningar, så vi har ätit och så har jag druckit buljong, det är det bästa man kan få, den jag fick av dej är redan slut också. Hade sånär glömt tala om att vi ligger i en godtemplarlokal så nu ligger vi riktigt bra, vi skall visst vara här i tre dagar, du kan känna dej säker på att jag snart är hos dej.

Inga-Lisa 1/9 1940
Du kan aldrig tro vad jag blev glad när jag fick veta du snart skall komma hem. Jag vet ej om jag skall skratta eller gråta och inte kan jag sitta stilla så glad är jag. Just nu är kl. 11 fm och kyrkklockorna ringer. De påminner om den söndag du och jag var i kyrkan och hörde vår lysning uppläsas.
Vilken spänning och vilken härlig känsla att lyssna på prästen just då.
Pappa och mamma hälsar.

Inga-Lisa Carlsson 2/9 1940 Oden 1
Ja du, nu har mamma gjort iordning vofflor till dej, hoppas de smakar. Hoppas ni snart har slut på Eder mannöver så ni snart får komma hem. Om söndag skall jag åka till Kolsta och vara där några dagar. Ja skall till Kolsta och sylta plommon åt oss. Mamma och pappa skall följa med mej och hjälpa mej med packningen.

Gösta 2/9 1940
Hej Artur!
Då Inga-Lisa ändå satt och skrev är det väl bäst att passa på, och sända en hälsning. Som du vet jobbar ja på ett mejeri någonstans i Kungsör och ja känner mej glad, för ja har just nu slut för dagen, och i Lördags fick ja min avlöning, vilken blev så stor att ja nästan får lov att åka i pansarbil för att komma hem med en, men den krympte snart ihop, då ja väl kom hem med den. Inga-Lisa kom hem och gjorde anspråk på hela 2:- "så de så." Skall nu ut på landet och köra havre och till nästa år tar je mej nog ett ställe på en så där 340 tunnland, du har väl hört att man får så bra betalt för havern 22 öre, vete 24 öre, så ja tror de kommer att gå bra för mej. Om du ej har nåt jobb, så kanske ja behöver en dräng, men den saken kan vi talas vid om sedan.
Sluta nu för denna gång hoppas du mår bra.
Hälsningar GöstaArtur 4/9 1940, Värmland
Jag sitter här precis ensam vid en väg och skriver till dej, av en orsak som du snart skall få höra. Jo, vi blev igår överskeppade över en sjö som heter Vermeln och då när vi kom över så var vi några som tog av oss och tvättade oss, sedan kom det order att vi skulle tilbaks till samma strand igen och övernatta där, sen idag på morgonen upptäckte jag att jag ej hade identitetsbrickan på mej, då hade jag sån tur att en båt skulle över igen så jag fick ta den och ro över och hittade mycket riktigt den på den plats som vi tvättade  oss. Sedan hade jag order att gå ut till en väg en två kilometer och det är där jag sitter och skriver till dej, medan jag väntar på
kompaniet som går ikring sjön, cirka två mil har dom hit där jag sitter. Om du visste sedan vilken härlig roddtur det var över sjön, sen sjön låg så spegelblank och fin och solen flödade i all sin glans.
Jag har ju just aldrig rott förut men det gick alla tiders fint skall du se, du skulle ha sett mej.

Artur 13/9 1940, Vestergötland
Jag kan ju inte precis i ett brev säga vad vi gör varenda timma på dagen, men om jag säger dig att sen jag skrev att vi var inne i Dalsland har vi redan gått igenom hela och är redan inne i Västergötland, då förstår du nog att vi är strängt upptagna både natt och dag, precis som i går då gick vi hela dagen och natten förutom 4 timmar som vi fick sova, klockan 3 på eftermidnatten började vi ett anfall som väl tar hela dagen idag och alldeles säkert hela natten också.

Inga-Lisa 13/9 1940, Öster-Kolsta
Ja, vi har konserverat plommon och blomkål och torkat äpplen och nypon som jag har plockat.

Irma Söderberg 3/10 1940, Kungsör
Tjenare moss!
Tusen tack för ditt brev, jag höll på att trilla omkull när jag fick det. För jag trodde att när du försvann från byn, då skulle du glömma en sådan enkel liten varelse som jag. Det var skojligt att du lever i allafall, nu har du det väl uppåt värre när du fått hem din älskling, stackars krake, han får väl inte vara ifred en stund för dej, men det är ju inte att undra på. Gå på du bara. Jag vet ju själv hur det är, Bengt är hemma på 10 dagar nu, så du må tro en annan mår, han kom hem i fredagskväll och åker nästa måndag. Han har varit hemma alla lördagar utom en i september månad. Så du förstår vilken längtan. Ikväll begärde jag ledigt från honom så jag
kunde få tvätta håret, annars har vi varit ute varenda kväll, vi håller på och tar igen det han varit borta, så du förstår man har snajsigt (jag tror det stavas så). Så nu känner jag mej en bit ovanför sjunde himlen, men när han åker då sjunker jag väl ner till jorden igen. Usch! Om du visste va jobbigt jag haft en tid, målare och kaffetanter om vart annat. Idag hade vi två killar på lunch. Men det är bara att smälla ihop lite käk, sen får dom tat som det blir, annars får dom vara utan. Tänk att man kan vara så modig i ett brev när man är som
ett lamm i verkligheten, när frun tilltalar mig förstås. Idag är jag särskilt spak, det har varit avlöningsdag, då är det bäst man är snäll, jag var så mjäll så jag trodde jag skulle få en tia extra, men det var tji. Annars mår jag kul, det gör väl du nu hoppas jag. Du ska väl inte svimma när du läser det här, men du förstår det är inte gott att skriva när pennan bara vill hoppa ifrån mej. Jag bara tycker det visslar ute, det är nog bäst att sluta annars skriver jag väl något mera tokigt.
Massor av hälsningar till dej o din älskling från din gamla kompis Irma

Inga-Lisa 18/3 1941, Eskilstuna
Ja idag har du och jag varit gifta i 1 år och 10 månader, men 10 månader har du varit borta från mej. Vi får nog fira 2 års jubileum var och en på sitt håll. Usch vad det är marigt när man är skilda åt.

Artur Onsdag den 19 mars 1941
Jag förstår att det börjar bli trist och ledsamt för dej därhemma men vad kan väl jag stackars krake göra annat än att trösta dej något med mina brev, det är nog inte roligt att vara människa när det är på det här viset, det finns min själ inget annat än leva på hoppet att det skall bli andra tider. När blir auktionen vid Engsberg, nu åker du väl dit när inte jag är hemma, om det är något du vill ha så kan du väl ropa in det.

Artur 20/3 1941, På väg norrut
Vi skall nu börja att resa igen, vart det bär vet jag ej. Grabbarna skall gå till Strängnäs och ilasta idag kl. 10.00, jag har ju snott mej förstås så jag får åka bil. Nej, nu hinner jag inte skrivva mer just nu, vi skall åka nu. Hej igen, nu är jag redan i Södertälje, vi står här och inväntar ett tåg och då passar jag på och skriva några rader till min kära lilla älskade rara gumma. Ja, vi vet inte än vart vi skall, men så mycket tror jag att det blir norrut. Som du ser så har jag skrivit detta brev under resan, och kan du tänka dej var jag är nu, jo precis där du sa att vi skulle komma, alltså i närheten där vi var i somras. Jag tror det heter något på Heljeboda, det är en liten by som ligger här på båda sider av en älv. Vi trodde det skulle bli Norrland men där tog vi fel, och det var nog tur det.

Inga-Lisa 22/3 1941, Öster-Kolsta
Jag är hemma hos dej som du väl förstår. Åkte hit på middagen. Jag hade 1 kg strömming och 1 hg räkor med mej. Tant blev så glad. Ikväll kommer Ingrid och Hjalle upp. Ja, idag har du varit borta precis 1 vecka.
Det blir ej auktion förrän om torsdag. Eriksen hade ej tid förr. Du förstår vi prata om Engsberg idag och Ivar skall ha en stor byrå i köket och skrivbordet i rummet, så jag vet ej hur våra saker skall få rum. Jag nästan ångrar att vi skall flytta dig. Man får väl gå som på nåder där kan jag tro. Men får vi tag i en bra lägenhet före hösten så flyttar vi, säg? Jag trodde våra saker skulle stå där men nu tycks vi få blandade möbler så något riktigt hem blir det ju inte. Einar skall åka till Listaborg ikväll. Det är ju friarkväll och lördag. Jag måste nog sluta skriva nu, jag skall ut på dass innan det blir mörkt. Du vet hur rädd jag är. Inga-Lisa 25/3 1941, Öster-Kolsta
Tack för dina båda brev. Det var så roligt att få höra något från dej. Du förstår att det brevet som du sände till Eskilstuna det hade Birgit eftersänt hit och det skulle ha kommit igår men det kom inte, så Einar tog och åkte ned till Folkesta efter det idag. Jag hade ringt och frågat och det låg där. Imorgon åker jag hem och packar så att hade ej Einar åkt till Folkesta idag då hade jag ej fått ditt brev förrän om fredag när vi kommer med flyttlasset. Om fredag kl. 2 kommer Spångs Åkeri och skjutsar. Reinold var för dyr så honom tog jag ej. Han begärde 25 kr för ett lass och då han har så liten lastbil men Spång tog 18 kr och då han har en mycket större
lastbil. Kanske det blir billigare också Jag vet ej? De tager 6 kr i timmen och det högsta de beräkna var 3 timmar. De kan gå på 2 timmar också sa de. De berodde på hur pass i ordning det var och hur vägen var sa de. Ja, så om fredag då får du flytta till Engsberg i tankarna, det blir väl kul, eller hur? Sen har Bånkesta Ragnar varit här och klippt sig men du vet jag talar ej mer än jag behöver med en sådan person. Han fråga efter
dej men jag svarar så knapphändigt så han tröttna på att fråga mer. Han har anmält sig till hemvärnet så han skulle slippa vakten sa han. Annars skulle han få gå vakt trodde han och det skulle väl ej passa en stor karl som han. Men du är duktig som står på vakt för din gumma. Hälsa de andra pojkarna att de är duktiga som ej hittar på alla möjliga nödlögner för att få komma hem. I natt spela vi kort till kl. 1 så du förstår att jag är trött. Ström-Erik och Lennart var här. Erik jobbar vid trädgården vet du väl. Jag förlora 1 kr, men den vann jag i lördags när Ingrid och Hjalmar var här. Nu kan jag ej skriva på några dagar som du förstår. Jag hinner ej. Men allt ordnar sig ska du se. Det såg rörigt ut ett tag men nu går det att ordna upp. Erik kommer in till stan och hjälper till att lassa. Om torsdag morgon på 7 bussen kommer mamma in. Hon skall vara kvar hela dagen och hjälpa mej.
Ivar och Gustav är ute och åker skidor. Det är strålande sol här.

Alma 25/3 1941, Österkolsta
Hej på dej Artur
Vi mår bra allesamman hoppas du gör detsamma. Det var marit att du skulle få ge dej iväg o inte få vara hemma längre men det kanske inte blir så länge hoppas du kommer hem så du får njuta av sommaren vid Engsberg vi skall ha auktion om torsdag Ivar är der ock tapetserar sedan har han rivit ner kakelungnen i kammaren så han menar det skall bli rigtigt fint men det blir nog jämt göra att få iordning. Ja nu vill du väl veta vad karlarna gör dom hugger och kör hem ifrån skogen nu har Erik kört gödsel några dagar det är mycket att jobba med skall du se. Idag är Erik till hemvärnet till von Plomgren dom skall ha fältskjutning så han är med i komitin dom skall staka ut var dom skall vara. Gustav är hemma han kom hem i lördags kväll men han skall resa i kväll sen kommer han inte hem förän påsk tänk om du också kunde komma hem då, men vi får väl förbida tiden du kan inte förstå vad jag blev dann när jag fick höra att du skulle ut Inga Lisa skriver hon med så jag lägger det i hennes brev.
Många kära hälsningar från oss allesamman, hoppas du skriver några rader det är så roligt att få brev från sina pojkar.
Vännligen din morsa

Gustav 1/4 1941, Hägernäs
Tjenare bästa brorsan!
Jag skall nu sätta ihop några rader till dig, jag mår bra och hoppas du gör det också. Och du åkte in i ”lumpen” fortare än jag anat, och det hade du väl ej väntat heller, du hade ju inte varit hemma så länge än. Men vi skall väl tro att det inte blir så lång tid den här gången. Nu har väl Inga-Lisa flyttat till Engsberg kan jag tro. Jag hade ledigt på måndagen i förra veckan, så då fick jag vara  hemma i 3 dagar med Mariebebådelsedag. Vintern tycks aldrig bli slut i år, men snön kanske går bort fortare än väntat. Jag hörde av brev som Inga-Lisa fått att ni åker skidor varje dag, och där finns det väl backar som kan vara nästan farliga att åka i. Nu har jag ungefär 100 dagar kvar i ”lumpen”, så det ger sig väl så småningom lagom att jag kommer hem till höskörden börjar, har räknat ut att jag skall ”mucka” den 8 juli i år, en bra tid att ligga ute i sträck, men det går väl an när man kan åka hem var 14:e dag. Du har ej hört om du får komma hem i Påsk, det skulle ju vara roligt, då kunde du få tillfälle att titta på din nya lägenhet i Råby.
Slutar för den här gången med många hälsningar.
Från brorsan Gustav

Artur 8/4 1941, Häljeboda
Ja, återigen har jag rest ifrån dej min lilla gumma.
Du förstår att jag trodde jag skulle bli tvungen att ta bil ifrån Charlottenberg, om du visste vad jag blev glad när jag fick reda på att det gick buss, det var precis som att tjäna 10 kr. Du ser vilken tur jag har alltigenom, samma tur som jag hade när jag fick en sådan rar liten gumma. Jag var ju ner och skulle handla åt dej men det var ju inget kvar på korten så jag kunde inte handla något. Som du väl redan vet så slog jag sönder min termos men jag köpte ny så jag fick den fylld, sen fick jag cigaretter, när jag sen titta efter förstår du, så var de en stor påse karameller i ryggsäcken, det la väl Hjalmar i. Jag fick 5 kronor av farsan när jag åkte dit det var ju
bra.

Inga-Lisa 10/4 1941, Engsberg
Här är sig likt. Snön håller på att gå bort ska du se. Så vi får snart vatten i källan här. Ivar är också här. Han håller på med gården. Han kör bort murbruket som ligger utanför rumsfönstret. Det blir så fint så. Solen
skiner så rart om dagarna så jag blir nog inte länge i Kungsör. Jag vill nog tillbaka till vårt lilla lusthus. Ja nu skriver jag mer i morgon. Ja, nu är jag åter på papperet. Idag är det så lagom soligt. Ingenmulet över allt.
Som du vet så skall vi ha äggsexa ikväll. Alla i Kolsta skall hit. Igår var vi hos er på middag. Vi spela kort och åt mycket god mat.

Inga-Lisa 12/4 1941, Kungsör
Lasse är hemma. Han tala om att landstormen har fått 6 veckor påökt bara för de släppte den där bomben vid Haparanda, så du kanske också får de. Åt helsike med alla bomber tycker jag. Artur ?/4 1941, Häljeboda
Vi har ett strålande vårväder häruppe, solen skiner så snön är väl snart borta. I går kväll hade det ordnats kabaré av militärer för oss som jag var och tittade på, det var alla tiders bra förstår du, när dom sjöng eller spelade några känsliga bitar då gick mina tankar direkt till mitt lilla pyre, det var precis som jag kände att du och jag har mycket att vänta av livet när du och jag en gång får leva som andra människor. Och idag har vi bara skidvallning på programmet och det är ju snart gjort, för övrigt kommer jag att vara hemma i tältet resten av dagen, nu tror jag att du kan få en inblick i hurudan min påsk varit
utan dej.

Inga-Lisa 14/4 1941, Kungsör
Tack för ditt brev som jag fick när vi kom hit till Kungsör i går kväll. Vi åkte från Engsberg kl. 10 em så vi kom hem mitt i natten. Om du visste vad jag var rädd i bussen. Du må tro vägen var förskräcklig. En gång var vi nere i diket men chauffören lyckades få bussen på rätt köl. Jag blunda och höll i mej i bänken och sen tänkte jag på dej. Usch aldrig mer åker jag med bussen när de är mörkt. Tanterna i bussen var likbleka och skrek så de var fler än jag som var rädd. Groplig och slirig och sönderkörd och sörgig var vägen. Ibland höll vi på att hoppa av vägen. Det var grabben som jag är rädd att åka med som körde. Påskafton var vi alla församlade i Engsberg. Du må tro vi hade festligt. Både din mamma och min mamma och sen lilla jag släppte
till mat. Vi hade 60 st ägg kokade. Erik var värst, han åt upp 7 ägg. Jag åt bara upp 2 sen höll jag på att spy. Vi drack kaffe sen och kakor och färskt bröd. Ivar bjöd på 10 st ägg, karameller och 2 paket kex. Mamma hade gjort rulltårta och köpt goda kakor med sig. Du må tro vi hade fest. Jag bakade vetebröd och ? på. Efter kaffet spela vi kort. Jag vann 2 kr.

Inga-Lisa 15/4 1941, Engsberg
Om du visste vad rart det är i Engsberg. Nu har Birgit och jag grävt hela landet nere vid dass på ren svenska. Vi, Ivar och jag, har satt idag, mest var de ju Ivar som satte men jag var med och hjälpte till så gott som jag kunde. Vi har satt rödbetor, morötter, spenat, persilja och dill. Sen har vi sått ringrosor och reseda. Sen ska jag köpa blomkålsplantor och astrar när plantorna blir färdiga. Nu är jag och Birgit i Kolsta så ja skulle hälsa till dej: De håller på och sår. Gustav han plockar om potatisen så de jobbar för fullt. Igår var vi ner och handla till Anna och då blev vi inbjudna på kaffe och Merit fick en full hand med kola. Sen kom Ingrid och Hjalmar över till Engsberg igår kväll så de fick smaka Birgits rulltårta. Du förstår hon gjorde en rulltårta så vi hade fest. Sen i går kom mamma och pappa och Einar och Ivar så vi hade fullt hus. Mamma hade kalvkotletter med sig, hon trodde vi svälte, men de är ingen fara. Du skall se Ivar och Merit lever bus. Hon är färdig att spricka. Vet du, jag har ont i ryggen och jag känner mej alldeles selbruten? för det jag har grävt. Birgit är likadan. Karl-Artur var tvungen att åka till Flen och hjälpa sina föräldrar hugga ved. Så Birgit och Merit har varit här ensamma. I går sota jag. Jag var uppe i skorstenen och sopa med en kvast, om du visste så jag såg ut.

Inga-Lisa 16/4 1941
Sen träffa jag din pappa och Erik på bussen. De hade varit på taxeringen. De tog bil från mossen. jag hade Merit med mej hem. Hon skulle följa med moster Lisa, sa hon. Konstigt att hon fick det för Karl-Artur. De hämtar henne om söndag.

Artur 19/4 1941, Häljeboda
Det var ju roligt att höra ni hade roligt i påskas. Jag förstår att snön snart är borta därhemma eftersom du säger att det regnar så dant, men du skall se att det är ej så mycket bättre här, visserligen regnar det inte men det är lenväder så det är så slaskigt på vägarna så. Du talade om att jag måste vara hemma tills vår kära tvåårsdag, ja vet du, skall man tro på rykten så skulle vi vara hemma omkring den 15de i nästa månad så det kan ju tänkas, men man skall aldrig vara för säker, vi får hoppas på det bästa. I går så fick vi byta tältplats en bit och så fick vi trädgolv i tälten så nu börjar det bli riktigt skapligt, förut så gungade ju vattnet nästan under oss.

Artur 20/4 1941, Häljeboda
Ring håller på och kokar kaffe så jag tänker bjuda honom, Hedin och Fredriksson på bullar, dom tycker om dina bullar, det vet du förut. Jag fick honung av dej, den är så god, har redan smakat den fastän jag inte har ont i bröstet, det var gott ändå.

Inga-Lisa 22/4 1941, Kungsör Oden 1
Gustav är hemma på 10 dagar. De kör i skogen så dant. Du ville ha reda på vad min pappa och mamma tyckte om Engsberg. De tyckte allt att de var rart må du tro. Fast när vi var där var det ju så mycket snö, men nu är snön borta sa tant. Men pappa sa att inte skulle jag få vara själv där de låg för ensamt tyckte han. De blir ju lite kusligt om jag skulle bo där själv. Men jag måste dit och gräva snart. Gösta har lovat mej att gräva alla landen om han får maten. Gösta går och väntar på att få komma in vid mejeriet igen. Bara någon blir utkallad skall han få börja men de kanske dröjer. Gösta är med i ett jazzkapell. De skall spela hela maj på ett magasin.

Alma 27/4 1941, Kolsta
Hej på dej Artur
Hoppas du mår bra, vi mår bra allesammans, jag skulle skriva några rader till dig och tala om hur vi har det i Råby, fullt opp med göra det förstår du nog. Nu har Gustav varit hemma i tio dagar så Erik och han har varit i skogen, men nu är det nog slut med det, nu får dom göra färdigt på backen, sen skall vi väl tro att dom får börja med jordbruket men det ser dåligt ut, bara kalt men vi får hoppas på det bästa. Idag har Ivar och Gustav varit till Köping, dom ha gjort en liten rundtur bara för ro skull, sedan kom dom över Kolbäck hem, så nu
sitter dom och käkar. Gustav skall resa ikväll, sedan kommer han väl inte hem förrän i Pingst. Igår kväll var pojkarna till Tumbo kyrka, det var konsert i kyrkan. Sedan var det filmuppvisning i skolan, det var hemvärnet som var på filmen. Du kanske snart kommer hem, det vore väl roligt om du finge komma hem och njuta av sommaren så det inte blir som i fjol, men vi skall väl inte tro de. Du har ju tagit guldmärket har ja hört. Ja, nu måste ja sluta med många hälsningar från oss allesamman
din mor

Inga-Lisa 28/4 1941, Kungsör
Kan hälsa från din mamma, hon ringde i dag. Hon ville jag skulle åka dit någon dag, men än är det för kallt att cykla. Jag har ej råd att åka buss, är så snål så. I lördags spela vi kort ett gäng och jag förlora 60 öre så nu kan jag inte sova om nätterna.

Artur 29/4 1941, Häljeboda
Jag skall nu försöka skriva några rader till dej, i karbidlampans sken, jag går nämligen eldvakt en timma.
Var skall du vara Valborgsmässoafton då, är du i Kungsör eller skall du vara i Kolsta och elda majeld kanske, vad det skulle vara roligt att få vara hemma hos dej, dom brukar ju dansa utomhus därhemma då, men det kanske har varit för kallt så dom inte börjat än.

Inga-Lisa sista april 1941, Kungsör
Jag undrar så vad du gör en sån här kväll. Jag för min del skall gå och lägga mej som vanligt, de är aldrig något annat för min del som du nog förstår. Kanske vi ser raketerna från parken. De brukar vi ju göra.
Kommer du ihåg vid Lilla Nyby när vi var ute och gick valborgsmässoafton. Aldrig kunde man drömma om att det skulle bli orostider. Det är den enda valborgsmässoafton som du och jag har varit ihop. Förra året var du också borta. Vet du vad vi har haft till middag. Jo, nors för första gången i år. Nors och pepparrotssås. Alla tiders gott må du tro. Nu när jag får skriva skall jag gå över till farmor ett slag. Jag tänkte tigga en del gamla fat till mina blommor.

Artur 1 maj 1941, Häljeboda
Tack för ditt kära brev som jag fick i går. Ja, nu har det blivit 1 maj också så tiden lider iväg, vi har idag ett strålande vårväder, solen den flödar i all sin glans. Det är den andra gången som jag ligger ute första maj, få se hur det blir nästa år, hoppas att få vara hemma hos dej då, för annars blir det allt för tråkigt, den som lever får se. I går kväll var vi ute hela bataljonen på litet underhållning, vi hade majbål, sång, deklamation och tal, det var ju rätt så bra fast nog tyckte man att det var rätt så hårt att vara tvungen att vara så långt borta ifrån dej. Ikväll får vi opp en liter renat så det är ju meningen att vi skall ha en liten fest, vi har ju litet mat också, sill, smör och bröd o.s.v. Vi är ju fyra stycken så du behöver ej befara att vi skall bli luriga, det hade ju varit bättre om vi haft det som igår, men det går ju ikväll också, hoppas det blir roligt. Jag håller inte mycket på med löpning som du kanske tror, är för lat förstår du, kan du tänka dej, jag lat, va? Dom vill ha mej med på
en orientering om söndag, få se hur det går, men det är ej säkert att jag blir med för jag har fortfarande litet ont i bröstet.

Inga-Lisa 6/5 1941, Kungsör
Idag är det den 6 maj och Birgit fyller 27 år. Hon har fått en ny cykel av Karl-Artur. De kommer hit imorgon, blir kvar tills fredag.

Artur 7/5 1941, Häljeboda
Vi har ju haft ett strålande väder häroppe hela tiden men nu några dagar har det varit dåligt med det och idag har det snöat. Du tyckte det var dåligt med blåsippor hörde jag, häroppe har det varit fullt i backarna, åtminstone i fjorton dar, så vi kanske haft lika fin vår häroppe. Jag hör att du blivit snål, du sparar väl så dant så du får en liten förmögenhet, men det är nog inte mycket att spara på det som du får av staten eller hur. Själv försöker jag ju också få undan någon krona men du förstår nog att det ej blir så mycket på den här lilla
lönen.

Inga-Lisa 9/5 1941, Kungsör
Gösta tala om att Kolbäcks skall draga in lyse och telefon. Alla tiders, va.

Artur 9/5 1941, Häljeboda
Tack skall du ha för grejerna du skickade mej, kalsongerna dom var ju alla tiders, men inte var det meningen att du skulle köpa nya åt mej inte, det skulle du väl inte ha kostat på din fula gubbe. Du förstår jag menade att du skulle skicka ett par dåliga men det hade jag väl inga. Honungen den var ju alla tiders att få, men du förstår att jag äter ju opp den med detsamma, för den är ju så god, men det är mig väl likt eller hur. Jag har tänkt på potatislandet vid Engsberg, nu hinner jag väl mest hem och sätta den, nu är det ju så att det skall vara sättpotatis, jag vet ju inte hur dom har det med den därhemma, har dom ingen så får vi ju köpa litet, jag skall försöka spara några kronor. Du kan ju tala med farsan om det, eller kanske jag skall skriva och göra det.
Kanske förresten att Ivar har potatis i Engsberg och tänker sätta men det tror jag inte.

Inga-Lisa 17/5 1941, Kungsör
Vet du, idag har jag köpt mattor. 8 meter har jag köpt. Jag ville så gärna ha nya mattor, mindra andra var så fula. Jag hade sparat så jag kunde köpa dem. De kostar 24 kr och Göstas nya fästmö har vävt dem.

Inga-Lisa 19/5 1941, Kungsör
Karl-Artur är här nu. Han börja jobba här i morse, så han skall bo här tills det blir färdigt. Vet du, Merit har varit på lasarettet och fått underläppen ihopsydd. Hon har gjort illa sej på en gammal tunna som Fru Bohlin ställt på gården. Du ska se Artur var arg. Fyra stygn sydde de ihop läppen med. Pappa skall just nu åka till skjutbanan. De tränar för korporationsskjutning. Nu får de inget tillstånd att dansa vid Österby. Landsfiskalen har sagt ifrån.

Artur 20/5 1941 Häljeboda
Idag har jag varit kontrollant vid en fälttävling, har legat och lapat sol hela tiden, så det har ju varit alla tiders. I morgon skall jag också vara kontrollant, hoppas det blir strålande väder då också, så man kan få ta reda på den sol som finns. Nu när jag får komma hem till Engsberg så borde du kunna få tillfälle också att sola dej, du kommer nog att må bra därute tror jag. Om söndag klockan 10 åker vi från Charlottenberg, mot fosterjorden, för att vara i Strängnäs i tiotioden på måndagsmorgonen. Jag har träffat Tore en dag sen han kom hemifrån, han sa att det var så mycket folk vid Österby på magasinet. Du frågar om jag inte få komma tillbaks till Nyby, det är klart att jag det får men jag skulle helst se att jag finge något annat förstår du, men man får väl
vara nöjd med att ta det man får.

Artur 23/5 1941, Arvika
Just nu sitter jag på ett fik i Arvika och dricker kaffe. Du funderar varför förstås, jo ser du, jag är på väg hemmåt till dej. Jag har blivit kommenderad att åka före och ordna förläggning åt kompaniet, en löjtnant och jag, vilken tur va? Vi inväntar snälltåget här, det går om en timma.

Inga-Lisa 23/5 1941, Oden 1
Om du visste vad härliga dagar vi har här. De är så hett så du kan aldrig tro. Jag har setat ute och solbränt mig litet. Jag har blivit litet brun. Idag har Gösta varit här och grävt alla landen. Ikväll skall Klara och mamma sätta blommor. Tänk vad rart de har här iallafall. Din mamma ringde och fråga mej och jag ville följa med syföreningen till Stockholm om söndag, men jag sa att du och jag skulle åka upp när du kom hem.

Inga-Lisa 20/8 1941, Kungsör
Ja, här går livet sin gilla gång. Huvudet upp och fötterna ner, så du ser att jag lever iallafall. Mamma har nyss kommit hem. Hon har varit ute och handlat. Du vet jag fyller ju i morgon så jag fick ett par kokböcker. Alla tiders förstår du. Det har jag önskat mig i alla tider. Jag blev så glad så du kan aldrig tro. Jag fick dem idag bara för att vi skall åka till Hjälmaresund, kl. 2 startar vi. Larssons skall följa med, så det blir nog roligt.

Gösta 24?/10 1941, Kärsta skola
Hej Syster!
Ja, jag måste väl skriva några rader till dej med, ja har skrivit till Birgit och redan fått svar. Ja här i Lillkyrka skall du se man har det bra, fast ja har fått gå på så många läkarundersökningar och ej mindre än 3-4 specialundersökningar, för närvarande går ja på observation skall gå 1 gång om dagen i 1 månads tid. Nu har ja blivit tilldelad översyn för all städning, ja har 12-14 man tror ja och alla dessa skall ha arbete på morgnarna, då det gäller mej själv så har kapten sagt att ja fick ej göra ett handtag utan endast se till
så arbetet blir utfört och riktigt. I morse var det en av grabbarna som ville trillskas med mig, ja hade kommenderat honom till tvättrummet men de behaga visst inte den löken, då kapten gick ronden fick han se hur de såg ut och ja var tvungen att infinna mig hos honom på förklaring, han fick 2 lörd- o två söndagspermissioner indragna för de, så går de till här, när lökarna är dumma. Maten den är prima må du tro, och härligt ha vi på alla vis, varm o kallt vatten, dusch, ja snart sagt alla finesser. Vi gå på bio varannan vecka och till ett kapell var onsdag, för att vi sjungit så bra skall hela plutonen få kaffe på fredag och de tackar vi ej nej åt. Vi har också satt ihop revy, jag och en barberare, ja håller på att ta ut balett men de ställer sig ganska svårt för bena på en del kan man skratta ihjäl sig åt. Nej nu tror ja truppen komma så nu måste ja nog sluta, ja måste gå igenom logementen och se till så allt är färdigt. De vore roligt om du någon gång ville skriva, du förstår de är långsamt här om kvällarna. Du måste hälsa Artur han måste också sända mig några rader.Inga-Lisa 3/3 1942 Oden 1
Pojken har bara växer och frodas och jag håller på att äta dem här hemma ur huset, så mej går det ingen nöd på. Igår var mamma och jag ner till Fru Åkerlind. Hon är alldeles tokig i Dick. Han såg ut att trivas bra ihop med henne. Han är bra rar. Vi skrattar åt honom ibland så vi kan kikna.

Artur 5/3 1942 Hormesta gård
Du harv väl inte varit orolig för att jag ej har skrivit på några dagar, men ser du vi har skidat i tre dagar fast jag klara mej från det första dagen. Nu ligger vi i Vrena fem kilometer från Stigtomta, så man är ju inte så långt hemifrån ändå.

Inga-Lisa 5/3 1942 Öster-Kolsta
Ja, nu är jag hemma hos dej och hälsar på. Här går allt sin gilla gång, prat och skratt om vart annat. De pratar ute i köket så jag måste stänga dörrn. De har hållit på med vägen hela dagen. De är drivor som är lika höga som mej. De fick skotta hela vägen. Ivar börja arbeta i morse så han fick bära cykeln på ryggen ner till stora vägen. Vi hade 26 grader här i morse, så han hade nog jämt göra att taga sig ner till vägen. Vet du, idag har jag varit ner till Anna och Hjalmar och druckit riktigt kaffe. Alla tiders gott. Vi skulle hälsa så mycket från dem. Jag blir här till om onsdag middag. Vi skall nog gå till Gärda och Tilda på måndag eller tisdag. Vet du igår åkte Valter till Stockholm. Olivecrona skall operera honom. Jag undrar om han klarar sej. I tisdags var mamma och jag till farmor. Hon är så pigg. Konstigt att hon kunde repa sej. Jag har talat om den stora nyheten för tant bara. Hon blev så glad så du kan aldrig tro. Hon hade vänta på de sa hon.

Inga-Lisa 14/3 1942 Kungsör
Vet du jag är så glad så. Jag har fått 77 kr från familjebidragsnämnden. 33 kr för hyra sen har jag fått vedpengar och 22 kr till mej själv. Så om lördag ifall jag kommer till stan skall jag köpa babylakan och örngott till vår lilla son. Han bara frodas. Jag blir tjockare för varje dag. Igår kväll var vi och såg Lasse-Maja. Den var rätt bra. Birgit och Merit kom i morse. Karl-Artur kommer hit i morgon och han skulle lösa ut mina pengar och taga med sig hit. Om söndag är vi bjudna till Lockmora allahopa. De skall ha avskedskaffe, de har köpt en annan gård som de skall tillträda nästa fredag. Tänk att Kungen är sjuk, hans tronföljare har ju avsagt sig kronan och den som blir därnäst är nazist så de blir en ljuvlig soppa om Kungen dör.

Inga-Lisa 17/3 1942 Oden 1
Hur gick det med resan. Bara bra hoppas jag. Hann du hem efter skidorna och vattna du blommorna? Ja, här har vi bara kallt, 16 grader i morse och då är det snart slut på mars. Du samlar väl krafter till skidtävlingen kan jag tro. Du vinner nog, iallafall blir du 2a. Men kör inte omkull och gör dig illa. Idag skall jag vara kokmor. Mamma har stortävtt åt mej. Om du visste vad kläder jag har smutsigt. Jag får inte vara med och tvätta för mamma. De är för strängt påstår hon, men jag är så pigg så jag skulle gott kunna vara med.
Sen i söndags sen du fick åka var vi till Lockmora men de var så mycket folk så de var inget roligt.

Inga-Lisa fredag 9/4 1942
Dick han blev så glad när jag kom. Han vifta och han kröp ihop och bara gnällde. Inte skulle de gå att lämna honom kvar här sa mamma. Han hade tittat efter mej hela dagen.

Inga-Lisa 9/5 1942, Kungsör
Jag är precis ensam. Mamma och pappa har cyklat till Herrfallet och satt grönsaker. Vi skulle nog också sätta sådant.
Inga-Lisa 20/5 1942, Kungsör
Vet du jag har så svårt att sitta still. Pojken bråkar så. Mamma säger jämt att han håller på och tränar till fotbollsspelare. Han skall väl bli idrottsman som sin far säger hon.

Inga-Lisa 28/5 1942 Kungsör
Om du kommer är de nog bäst att jag reser till Kolsta på lördag och sen blir kvar där tills du kan mucka. Hoppas de ej dröjer så länge. Birgit kommer hem så annars blir vi så många här, så de är nog bäst att resa till Kolsta. Då tar jag mina grejer med mej och sen Dick förstås. Ni har ju katter men tant sa att de skulle låsa in katterna, så de ordnar nog sig. De blir flyguppvisning i Eskilstuna idag. Vi skulle allt vara hemma. Sen blir de Barnens Dag med början idag sen håller de på till söndag. I måndags när du fick åka kom Ingrid och Edvard till Kolsta så jag skull ehälsa. Sen blev Bläsen sjuk så de var tvugna att skicka bud på djurläkaren kl. 8 på kvällen. Han hade kolik. Så han är sjuk fortfarande. De vet ej om han repar sig efter de här. Men igår var
han lite bättre. Han stod mestadels. Förut har han bara velat ligga. Nej nu slutar jag med tusen hälsningar kyssar och kramar från gumman och blivande sonen. Han mår prima.

Inga-Lisa 31/5 1942 Oden 1
Ja, här är de rätt skapligt väder, fast de har regnat i en hel vecka varenda dag, så nu kan väl bönderna vara storbelåtna. Ivar har satt halva vårt potatisland så riktigt utan blir vi ju inte. Han fick de satt tills de här regnet kom. Idag på morgonen har Klara och jag vart och plocka liljekonvaljer. Om du visste vad de är fina. Mamma säger att jag skall taga med mig dem hem, men jag har plockat dem till mamma för de är ju Mors dag i dag. Hon har fått en annan blomma av mig också. Sen har jag skickat en pelargonia hem till din mamma. Ja har varit så pigg den här veckan. Ja har ej varit så bra sen första månaderna, så de värsta har nog släppt, nog frodas ungen allt.
Han lever så jag riktigt hissnar ibland.

Artur 16/7 1943 Gärsta
Har Roger övat sig mycket att gå, han tar sig väl fort förstår jag. Har han glömt bort mig än eller ropar han efter pappa fortfarande. Hur går det för dej annars, hjälper Ivar dej att bära vatten och hugga ved, växer gurkorna något eller står dom still, det var synd att jag ej fick vara hemma och sköta mina växter, men blir det ej mer än en månad då hinner jag ju hem och ta reda på skörden i allafall. Jag förstår att Ivar har litet mer att göra nu, men han klagar väl ej kan jag tro. Om du ej har skickat hängslena, vill du då vara snäll och skicka med gymnastikskorna också. Jag kan ju ej säkert säga vart vi skall åka här ifrån men jag tror vi skall till Järva utanför Stockholm, det vore ju inte så dumt heller. Vi har förbannat dåligt om maten men det kanske blir bättre, annars är sej likt allting, det är bara det att det blir marigare och marigare. De börjar regna, ja, du ser det på papperet också så jag får gå in i tältet. Jag skall skicka smörkupongerna i det här brevet, så får du litet extra.

Inga-Lisa 22/7 1943 Ärstagatan 4
Här är allt bra med oss båda. Roger är så pigg. Du ska se han springer nästan. Ute går han också. Han är som en hel karl.

Inga-Lisa 28/7 1943 Ängsberg
Ja här går livet sin gilla gång. De är bara de att du är bjuden på bröllop den 7 d?.  Sen tänkte farbror gör bouppteckning då kl. 4 em, tror jag eller 2 jag vet ej. Jag går ej på bröllopet om du ej får komma hem. De är ju inget nöje att gå ensam. Vet du jag konservera ärtor till kl. var 12 i natt. Fru Skog skulle ha apparaten så de var tungen att gå undan. Birgit var här och hjälpte mej plocka och sprita men de andra gjorde jag själv. Vi skall åka till Kolsta med båskorgen som vi hade ärter i. Birgit åkte hem igår eftermiddag. Hon kom i måndags. Idag eller rättare sagt ikväll får jag 5 liter hallon som jag skall konservera så jag har göra i morgon också. Så jag tror min Kungsörsresa måste inställas. Hör du om du ev. skulle få permis så passa de ju om du kunde köpa Rogers kostym. Hör du de kanske har kostymen i sammet eller
annat tyg.
Nej nu skall Roger äta och sen skall vi åka över till Kolsta.

Inga-Lisa 4/8 1943 Ängsberg
Kl. är snart 11 em. men jag tyckte jag var tvungen att skriva. Du förstår Merit har påssjukan så de är kanske bäst att du ej går dit om du kommer hem. Jag måste in till stan endera dagen för att hämta din skjorta, fluga har du ju sen tant blev död. Sen har du ju ej lackskorna här så de måste jag ju också taga med mej. Jag tänkte ha min brudklänning men jag har blivit för smal. Den hänger som en säck så jag får väl taga den gula. Alla skall ha långa klänningar så måste väl jag de med. Du behöver ej gå till Valhalla för dina saker tar jag reda på.
Men manschettknapparna de sitter väl kvar i vita skortan kan jag tro. Nu måste jag taga med Roger till Kungsör om lördag. Mamma får ha honom de är ingen annan nåd. Få hoppas hon klarar det. Jag skall dit och lägga håret ½ 11 fm. så de kanske inte är någon hemma när du kommer. Nyckeln ligger under stenen på rundeln. Pappa har varit här med 5 liter blåbär.

Inga-Lisa 12/8 1943 Ängsberg
De är synd att du ej kommer hem till Roger fyller 1 år. Jag har beställt en tårta till honom som de skall stå 1 år på. Sen skall han få en leksak också. Han är dålig pysen så jag har varit in till lasarettet med honom idag. Han hostar så du kan aldrig tro. I går natt sov varken han eller jag en blund. Jag fick bära honom och vyssja honom sen till slut tog jag in kärran och drog honom i. Då slumra han men sen hosta han då var han klarvaken. Han var bättre i natt. Då var han vaken 3 gånger Ivar tyckte jag borde åka in med honom så jag fick låna pengar av honom. De gick på 30 kr. Jag fick ju lov att ta Åhlén in. Vi är bjudna på Ellens bröllop. De blir sista lördagen i denna månad. De blir vigsel i Klosters kyrka och middag på Margaretas matsalen. Alla tiders va. Inte kan jag väl ha min gamla gula klänning då. Jag vet ej hur jag skall göra.

Artur 16/8 1943 Sundbyberg
Han fyllde ju 1 år i går, jag var in till Stockholm och bytte dräkten åt honom, han har fått en tröja istället, han får väl den i födelsedagspresent. Ja, som du kanske förstår så är vi nu i Sundbyberg och vi har precis nu lastat i för att resa till Valsberga och avrusta, äntligen har vi kommit till den dagen, är det inte fint, lilla gumman.

Einar K 25/11 1944 Lysmansholm, Ytterskär
Hej Broder Artur.
Jag ligger nu på Väddö och har det bra, vi gör inte ett dugg om dagarna, men vi får ju vara ute i ställningar förstås, vi har en sergeant som är alla tiders. Idag har det regnat hela förmiddagen men vi är 4 st. LV2ar som har omkring 3 km å gå innan vi kommer till instrumentet, å det står ute på en kulle vid sjön, så det enda man ser är skog och hav. Igår fick jag ett paket ifrån Pappa han sände litet godsaker, å en flaska med Brännvin, det var välkommet som du förstår. Jag behöver ha en styrketår ibland när ja blir allt för lat av mej. Hur har ni det i stan nu för tiden, det är väl sej likt kan ja tro. Inga Lisa mår bra kan ja tro, å Råger åckså. Ikväll ska ja
gå vakt, å det gör detsamma vad en gör när man inte kan åka nånstans. Ja nu har jag inte mer å skriva om just nu så jag får väl sluta med Hälsningar från Einar.

Erik Andersson 19/12 1944
I fält
Hej Kamrat!
Nu ska du tro att man hamnat mitt i lapphelvetet, det är bara fjäll och fjäll med en och annan sjö emellan. Dålig skog, bara knotiga björkar växer på fjällsluttningarna. Men vi åker skidor som lappar vad det lider. Vi har hunnit med att bestiga tre fjäll redan, det är jobbigt men man får lön för mödan när toppen är tagen i besittning. En så strålande och hänförande utsikt som är däruppe kan man inte ens drömma om, förrän man sett det med egna ögon. Nedstigningen är det största problemet. Det är alla tiders cirkus, vilka sjudj-a backar man far utför med snälltågsfart och enda chansen när det börjar gå för fort är att slänga sig i snön. Men skoj är det.
God Jul och Gott Nytt År önskas Dej och Din familj
av Erik Andersson

Einar 5/3 1945
Göteborg
Hej gamle Broder
Jag har inte skrivit på länge till dej, så ja tänkte att rita några rader. Ja mår bra som vanligt, här nere är det ganska trevligt att ligga, bra mat har vi, å vi gör inte så mycket heller just nu. Idag är det måndag, så ja har fritt hela dagen, ikväll går jag in till staden på bio, vi ka inte sitta här å glo hela dagen det blir för trist. Här i "Götet" finns det inte någon snö kvar, det börjar å bli vår nu, vi har det bra varmt om dagarna, så skönt det är de här nere. Nu har väl Roger blivit stor åckså kan ja tro, han ränner väl opp så ja knappt känner igen honom när ja kommer hem (om jag får fritt nån gång) det kanske blir frammåt midsommar. Jag har några fritidskort som ja skickar med detta brev om Inga-Lisa vill ha dem, å det vill hon väl kan ja tro, de är på matfett å kött. Om du har lust kan du skriva några rader, så ja får höra hur ni mår i Eskilstuna, du ska väl hälsa Roger o Inga-Lisa från mej. Jag slutar nu mina rader med många hälsningar till dej.
Hej! Einar.

Einar 14/3 1945 Västkusten
Hej Broder!
Tar nu å ritar några rader till dej igen, så du får veta vad jag gör å hur det är härmed. Jag ligger för närvarande i Högsta Beredskap här på nätterna, på dagarna utbildar vi nytt Folk på apparaten, så att vi kan få någon tjänstledighet, å det är jäkligt bra på dagarna, däremot på nätterna är det ingen fred, det är överflygningar så gott som varje natt, att kunna sova är omöjligt, du vet väl hur det är, tänker ja. Inga-Lisa frågade om ja skulle få permiss, de kan jag tala om för er att det går nog inte alls. Idag har jag fritt hela dan, det blir vart tredje dygn vi är lediga på min avd. Jag kan ju säja att vi ligger på ett Beredskapsförband. Vi ska ligga här i 7 mån till, det är några det också, men i oktober nån gång muckar vi väl kan ja tro. Kasärn har vi gått ifrån som tur är, skulle vi ha fått legat där nu också, har man väl blivit tokig. Här är det väldigt skönt att ligga, solen skiner varje dag, å trivs gör jag också, så någon hemlängtan har jag inte alls känning av. Idag är det onsdag, så ikväll ska ja åka till stan å dansa ett tag. Det är ungefär 10 km att åka buss å det kostar inte mer än 20 öre att komma dit. Tar nu å slutar mina slarviga rader med många hälsningar till er båda. Hälsa lilla Roger
Einar
Hej så länge

Einar 20/3 1945 Götet
Hej Broder!
Du mår väl bra kan ja tro. Jag gör det ivarjefall. Här är det ett jäkla väder, det regnar som skjuttan. Jag tänkte nu höra om ja kunde få ligga kvar hos dej, jag åker härifrån den 23 på eftermiddagen (15.30) så ja kanske är i Eskilstuna i 22.30 tiden. Om ja nu får ligga kvar kan du gå ner till station vid den tiden, är det då så du inte är där, tar jag tåget till Folkesta å går hem, det går det också. Ja har fritt från den 23 till den 3/4.
Slutar med hälsningar från Einar.

Irma 19/4 1945 Kungsör
Tack för ditt brev. Jag gick verkligen och undrade om du hade fått tag i något mönster. Men jag fick reda på av Märtha och Gun att man inte fick köpa mönster utan att köpa garn. Och jag har redan köpt garn till kostym åt grabben. Jag var till Bokhandeln igår och hörde om dom hade stickhäften men dom hade inga alls, så om du får tag i något så kanske du vill vara snäll och köpa ett om du får tid. När dom inte är dyrare så kan jag ju kosta på ett sånt. Imorrn tänkte jag gå över till din mamma och hämta tidningen och se hur den kostymen ser ut. Här på byn finns det ju inga affärer som har några stickmönster att köpa, det är nog svårt överallt. Men när man inte är så van att sticka vill man ju försöka få tag i nåt som är precis i storlek. Nej nu ser jag snart inte längre så det är bäst jag slutar och går och lägger mej. Hälsa din man och son
från Irma med man och grabb.

Einar 3/5 1945 Göteborg
Hej Gamle Broder
Ja, nu ligger ja å tar igen mej, klockan är 2 em. Vi har inget att göra, så man kan ju skriva ett litet brev till dej. Jag mår bara bra som vanligt å det gör väl du också kan ja tro. I söndags var jag på Liseberg, så värst trevligt var det inte där, men det var väl för att det har regnat hela dagen, bättre blev det litet senare på kvällen som du vet. Här regnar det nästan varje dag, å varje natt, det är bara en å annan dag vi har uppehållsväder. Våran apparat är nu trasig så vi slipper ligga i beredskap några kvällar frammåt. Idag har vi fått ut gevär, vi har inte havit några sådana förut. Ja skrev hem å sa åt Farsan att han skulle skicka mej de civila kläderna, å en halv
liter bränvin till pingst, men det kommer väl inget derå kan ja tro (men det är ju inte svårt att skaffa brännvin här nere hos gubbarna). Ikväll ska ja åka ut ett slag, ja har permiss till klockan 08.00 imorgon bitti det är fint som sjutton. Nu är visst kriget nästan slut tror ja, å vi har inte mer än 5 månader kvar nu, det går snart när man ligger så här. Ja hörde att du skulle till Råby å hugga, ja fick ett brev från farsan härom dagen. Du har väl arbete än kan ja tro det är väl mycket att göra nu, de bygger väl som sjutton. Här i Göteborg bygger dom mycket tycker ja. Hur är det med Inga-Lisa å Roger, dom är väl pigga som vanligt. Ja, nu vet ja inte om jag kan skriva så mycket mer så jag slutar mina rader med många hälsningar till er alla från Einar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar