söndag 6 februari 2011

Tholgraven

Tholgraven är en av de många ödegårdar jag råkat ramla på i de stora skogarna i nordvästra Värmland. Oftast är det så att de ställen som man bara "råkar ramla på" är de som känns allra roligast att besöka.

Vi följde Finnskogsleden västerut från byn Röjden och trodde nog att det mest skulle vara öde skogar fram till Norska gränsen. Men fel hade vi! Plötsligt kommer vi ut på öppna gärden och ser en stor gård, helt öde.

Gården Tholgraven ligger strax öster om byn Röjden i Södra Finnskoga socken. Då gården skattlades år 1765 låg den i Dalby socken (Södra Finnskoga socken hade ännu inte bildats.) Den ägdes då av "Finnen Hindrick Mattesson". Lantmätaren skriver i karthandlingarna att både ängar och skogar är mycket steniga. Hinrik var 31 år gammal då gården skattlades, men säkerligen hade han redan innan dess ägnat flera år åt att uppföra densamma.

Gården övertogs sedan av Hindriks son Hinrik Hindriksson som bodde där tillsammans med hustrun Karin Olofsdotter och deras barn Lisbet, Olof, Hinrik, Walborg och Erik. Gården var sedan i denna släkts ägo fram till år 1816 då en ny ägarfamilj flyttade in från Norge.

Ny ägare är nu Daniel Danielsson, som flyttar in tillsammans med hustrun Karin Hindriksdotter samt barnen Anund och Halfvard. Samtliga är födda i Norge. Detta år är ett av de få där prästen valt att skriva in de finska namnen i husförhörslängderna. Nu får vi alltså reda på att Daniel är av släkten Veteläinen och hustrun Ruatikainen.

Samma år anger också prästen att gårdens finska namn är Ukonhauvat.

År 1821 besöktes de värmländska och norska finnskogarna av "Finnskogens apostel" Carl Axel Gottlund, folklivsforskare och lektor vid Helsingfors universitet. Efter sitt besök vid Röjden och dess omgivande gårdar, varav Tholgraven är en, skrev han: "Även denna by är en av de uslaste och det för frostländigheten, som här alltid skadar grödan. Det gjorde mig just ont, att de byar som hade de puraste finnar, befunnos de fattigaste. Hela denna by är så finsk, att det är knappt någon, som förstår svenska."

Daniel Danielsson uppges senare vara både giktbruten och blind, och båda makarna antecknas som utfattiga. Av någon anledning uppges Daniel ha "fattigförsörgning i Norje 1832".

1843 kommer en ny ägare, Ole Olsson, från Norge. Med sig har han hustru Anne Olsdotter och barnen Ole och Anne. Både Ole d.ä. och Anne d.ä. är födda i Hof i Norge. Ole och Anne får efter flytten till Tholgraven sönerna Andreas och Olof, samt dotter Karin. År 1880 är hustru Anne avliden och Ole d.ä. uppges vara lösdrivare. Endast han och sonen Olof bor kvar på gården.

Ny ägare efter Ole blir Carl Johansson och hustru Matthea Henriksdotter. De bor på gården tillsammans med barnen Hilmer, Anna, Johanens, Mathilda, August, Julia, Signe och Hans.

År 1926 står sonen Johannes som ensam ägare till gården.

C.A. Gottlunds "Dagbok över mina vandringar på Wermlands och Solörs finnskogar 1821", finns att läsa på Kopprabas hemsida.

Gården Tholgraven kikar fram mellan träden... 

 Humlen har flyttat in...

 Tapeter av dagstidningar...

Mer humle...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar